Πέμπτη 28  Μαρτίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Βορειοανατολικό Αιγαίο / Η σφαγή των δελφινιών

ΝΕΚΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙ
photo ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Μέσα σε επτά ημέρες έχουν εντοπιστεί τέσσερα θανατωμένα δελφίνια στο ανοιχτό πέλαγος στο ΒΑ Αιγαίο και εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Το απόγευμα της Τρίτης (30/5) εντοπίστηκαν από το «Αρχιπέλαγος», ακόμα δύο θανατωμένα ζωνοδέλφινα ενώ στην ίδια περιοχή είχαν εντοπιστεί πριν από λίγες ημέρες ακόμα δύο θανατωμένα δελφίνια του ίδιου είδους με το «Αρχιπέλαγος» να εκτιμά ότι επειδή η ακτογραμμή που ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στην πλειονότητά τους δεν γίνονται αντιληπτά

 
 
 
 
 
 
 
ΝΕΚΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙ
PHOTO/ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος «όταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μην φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων».

 
ΝΕΚΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙ
PHOTO/ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», οι συγκεκριμένες θανατώσεις των δελφινιών προέρχονται από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη. «Έχοντας διερευνήσει την πρόσφατη δραστηριότητα των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (μηχανότρατες, μεγάλα αλιευτικά ξιφία, αλιευτικά τόνου, από την Ελλάδα και την Τουρκία), θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από μεγάλα συγκροτήματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν στην αλιεία τόνου και προέρχονται από την Τουρκία, τα οποία είχαν έντονη δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα της ευρύτερης περιοχής το προηγούμενο χρονικό διάστημα», σημειώνει το Ινστιτούτο. 

Τα συγκεκριμένα αλιευτικά συγκροτήματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του «Αρχιπέλαγος» αποτελούν μία χρόνια πληγή του Αιγαίου, καθώς όχι μόνο εξαντλούν τα αποθέματα τόνου παραβαίνοντας τις καθορισμένες ποσοστώσεις αλιείας που ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή ICCAT, αλλά παράλληλα αποδεκατίζουν και τα πελαγικά είδη δελφινιών - κυρίως τα ζωνοδέλφινα.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ
PHOTO/ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Τα συγκεκριμένα μεγάλα αλιευτικά φέρουν στην πρύμνη τους 2 μικρά σκάφη με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κυκλώνουν μία περιοχή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εγκλωβίζοντας οτιδήποτε βρίσκεται εκεί. «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα και τόνους να "αλιεύουν" τα ίδια κοπάδια ψαριών, θεωρούμε ότι η θανάτωση των δελφινιών προκλήθηκε ηθελημένα έπειτα από τον εγκλωβισμό τους στα συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία», αναφέρει το «Αρχιπέλαγος».


 nekro_delfini_3_.jpg



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021