Πέμπτη 2  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

 Μαχητική και μαζική ήταν η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μαχητική και μαζική ήταν η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες ( Δευτέρα 15/5) η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «όταν τα άλλα κόμματα θα παζαρεύουν για την σύνθεση των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επεξεργάζονται τα νέα εκβιαστικά διλήμματα για την επόμενη πιθανά εκλογική αναμέτρηση, το ποσοστό του ΚΚΕ θα είναι η έκπληξη που θα τους χαλάει την αντιλαϊκή αριθμητική... Το ποσοστό του ΚΚΕ θα είναι το μέγεθος που θα τους ταράξει. Ας το κάνουμε λοιπόν!” 

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές Κοζάνης του ΚΚΕ, Τίνα Κουζιάκη και Κώστας Τριανταφυλλίδης, ενώ μετά την κεντρική ομιλία παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, το οποίο συμπληρώνουν ο Μανώλης Θεοδωρίδης, η Φωτεινή Δημαράκη, ο Εγρές Αβραάμ, και ο Σταύρος Μωυσιάδης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, από τον Τόλη Νίρα και τον Σίμο Τσίφα.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-05-16_130051.jpgΣτιγμιότυπο_οθόνης_2023-05-16_130017.jpg

Από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, πλήθος λαού και εργαζομένων, ιδιαίτερα νεολαίων, έστειλαν μήνυμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, με συνθήματα όπως “Με το ΚΚΕ ψηλά και δυνατό, αδύναμοι θα γίνουν, φοβούνται το λαό”.

 

Πιο αναλυτικά η Λουίζα Ράζου τόνισε στην ομιλία της : “το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας, της ΠΕ Κοζάνης ειδικότερα, είναι εμβληματικό και επιβεβαιώνει τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Το ίδιο ισχύει και για αυτά που τάζουν ότι θα κάνουν αν ξανακυβερνήσουν.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-05-16_130115.jpgΣτιγμιότυπο_οθόνης_2023-05-16_130103.jpg

Όλα αυτά τα χρόνια Μητσοτάκης - Τσίπρας και κυβερνητικά κλιμάκια πηγαινοέρχονταν. Από επισκέψεις, συσκέψεις, φωτογραφίες, εξαγγελίες και εγκαίνια οι Κοζανίτες δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Ούτε ο ένας – ούτε ο άλλος δεν πρόκειται να πειράξουν ούτε μία γραμμή από το συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και καπιταλιστικής ανάπτυξης όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν με προσήλωση και έχει οδηγήσει στη επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας της πλειοψηφίας του λαού μας”, είπε, και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις σπαραλιασμένες δομές υγείας, την επιδείνωση της ζωής των γουνεργατών και των γουνεργατριών στη Σιάτιστα που ενώ στην πανδημία δεν έλαβαν καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, για τους μεγάλους εκτροφείς η κυβέρνηση εξασφάλισε 1,4 εκ ευρώ.

Παράλληλα την εικόνα αυτή συμπληρώνει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η συρρίκνωση των εργαζομένων με σταθερές εργασιακές σχέσεις στους σταθμούς και στα ορυχεία που απέμειναν, η γενίκευση των εργολαβικών εργαζομένων παντού και στις ΑΠΕ, η εντατικοποίηση και αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

“Η περιβόητη “πράσινη μετάβαση” αποδείχτηκε μετάβαση στην εντατικοποίηση και στα 12ωρα για τους εργαζόμενους, σε απαξίωση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων” είπε, “ταυτόχρονα με την μετάβαση στα δυσθεώρητα κέρδη των “πράσινων” μονοπωλίων που πολιορκούν χωριά σαν την Καλαμιά, όπου οι κάτοικοι δίνουν μεγάλο αγώνα για να μην εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά στην κυριολεξία μέσα στις αυλές των σπιτιών τους. Τα ίδια και στην Γαλατινή όπου το Φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζεται σε μία έκταση 27.000 στρεμμάτων θα έχει δυναμικότητα περίπου 40% πάνω από αυτή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5! Αντίστοιχα οι κάτοικοι της περιοχής της Σιάτιστας υπερασπίζονται το όρος Μπούρινος από τις ανεμογεννήτριες που αν και ....”πράσινες” κι αυτές θα μπουν μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natoura!

Κατά τα άλλα ο λαός μας βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, σκέφτεται πως θα ζεσταθεί, πως θα δροσιστεί, πως θα μαγειρέψει σε μία χώρα που κάτω από άλλες συνθήκες -με τον ίδιο στην εξουσία και την δική του διακυβέρνηση- θα μπορούσε να αξιοποιήσει σχεδιασμένα όλες τις μορφές ενέργειας που μπορεί να παράγει από τις εξορύξεις, τους λιγνίτες, τον αέρα, τον ήλιο, τα υδάτινα αποθέματα, προστατεύοντας το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας φτηνή ενέργεια σε όλο το λαό και καλές συνθήκες δουλειάς στους εργαζόμενους του κλάδου. (…)

Είναι κραυγαλέα η αντίφαση, στην καρδιά του ενεργειακού κέντρου της χώρας, να γίνονται μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, τον χειμώνα που πέρασε, για το κόστος της θέρμανσης!

Και εδώ πρέπει να κάνει ο καθένας και η κάθε μια «ταμείο». Να στηρίξει τις δυνάμεις που από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν για τους πραγματικούς στόχους της απελευθερωμένης ενέργειας, για τους στόχους της πράσινης μετάβασης της ΕΕ. Προσπάθησε να οργανώσει την πάλη και αντίσταση των εργαζόμενων για να μη διαπραχθεί το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης, για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για να μη χάσουν οι κάτοικοι της περιοχής το «βιός» τους με την επέλαση των λεγόμενων «πράσινων επενδυτών».

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-05-16_130301.jpgΣτιγμιότυπο_οθόνης_2023-05-16_130242.jpg

Την ίδια ώρα ακούγαμε όλους τους άλλους να στρατεύονται με τους στόχους του σχεδίου της δήθεν Δίκαιης Μετάβασης, με το στόχο της απολιγνιτοποίησης, που συνεχίζουν και προκαλούν το λαό μιλώντας για «ομαλή αλλαγή του ενεργειακού μείγματος».

(…) Στη Δυτική Μακεδονία και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης πιο ειδικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα αναπτυξιακό σχέδιο που να οδηγεί στην ευημερία των κατοίκων και των κερδών των επιχειρηματιών, ταυτόχρονα. Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε καμία άλλη περιφέρεια της χώρας, ούτε συνολικά πανελλαδικά, ούτε πουθενά στον καπιταλιστικό κόσμο. Οι όροι της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι αμείλικτοι”.

Στη συνέχεια, η Λουίζα Ράζου σημείωσε πως η κρατική μηχανή είναι καλοδουλεμένη για να υλοποιεί αντιλαϊκούς νόμους και όχι για την ικανοποίησε των λαϊκών αναγκών, δίνοντας το παράδειγμα της επικίνδυνης κατάστασης στη Γέφυρα των Σερβίων, σημειώνοντας πως μόνο το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με ευθύνη, μπήκε μπροστά στην ανάδειξη του θέματος με ξεχωριστές ερωτήσεις στην Βουλή για την ίδια την γέφυρα αλλά και για να παρθούν μέτρα άμεσης στήριξης των κατοίκων της περιοχής, των αγροτών, των επαγγελματιών, για τις δομές υγείας, συμμετείχε και στήριξε όλες τις κινητοποιήσεις που πρωτοστάτησαν σωματεία , φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

“(...)Ακόμα και η περίπτωση της μετεγκατάστασης της Ακρινής μας δείχνει ότι πίσω από την λαμπερή βιτρίνα υπάρχει η εχθρική για τον λαό πραγματικότητα” πρόσθεσε: “Οι νόμοι φτιάχνονται, υλοποιούνται και τελικά αποσύρονται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση της ΝΔ πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος των κατοίκων που με 73% απέτρεψαν την νομιμοποίηση του τέλους της μετεγκατάστασης, αγνόησε την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε τους κατοίκους, προκειμένου να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των διάφορων “πράσινων” αρπακτικών”.

Η Τίνα Κουζιάκη, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της, τόνισε πως είναι η ώρα ο καθένας και η καθεμιά να κάνει «ταμείο», να σκεφτεί με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω, και κάλεσε το λαό να αναρωτηθεί:

“Με αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια έβγαζαν κάλεσμα υποταγής και υπομονής στο όνομα του ρεαλισμού και τελικά φτάσαμε να ζούμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές, ή με το ΚΚΕ που έσπασε τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και ήταν στήριγμα και ασπίδα για το λαό, λέγοντας ότι ρεαλισμός είναι να διεκδικούμε όσα έχουμε ανάγκη; (…)

Με αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια συνυπέγραψαν και συνετέλεσαν στο έγκλημα της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, που γέμισε τον τόπο ανεργία και μαύρες σχέσεις εργασίας, πράσινα αρπακτικά και ενεργειακή φτώχεια; Ή με αυτούς που τσαλάκωσαν το αφήγημα του μονόδρομου της απολιγνιτοποίησης, που οργάνωσαν αγωνιστικά το λαό για να μπουν εμπόδια στο έγκλημα, που ανοίγουν το δρόμο για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ;       (…)

Με αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια ξέπλεναν τους φασίστες σε «φιλικές συνεντεύξεις» και τώρα χαριεντίζονται μαζί τους σε συναντήσεις και με τον υποκριτικό τους αντιφασιστικό μανδύα λένε ότι με νόμους και τροπολογίες δήθεν θα αντιμετωπιστεί, ή με το ΚΚΕ που αντιπαλεύει το φασισμό στην πράξη σε κάθε γειτονιά, σχολείο, χώρο δουλειάς γιατί παλεύει ενάντια στο σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει;

(...) Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν για το λαό της Κοζάνης είναι: Με τα μονοπώλια, τους ομίλους, το κεφάλαιο, ή με το λαό; Και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι εμείς οι μισθωτοί, οι βιοπαλαιστές, οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, είναι μόνοι τους και όλοι μας! Καλούμε λοιπόν όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Κοζάνης, να ψηφίσει με κριτήριο τις ανάγκες του”.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στον χαιρετισμό του σημείωσε, “Όσο πιο δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός! Καλή δύναμη να έχουμε, για να βγάλουμε το Κόμμα μας πιο δυνατό!” ενώ τόνισε πως το ΚΚΕ, με κάθε τρόπο, με τη στάση του, με τους αγώνες του και με τη συνέπειά του, τολμά και κοιτάει τον κόσμο ακόμα στα μάτια και του ζητάει να συμπορευτεί μαζί του.

“Εδώ στη περιοχή μας”, είπε μεταξύ άλλων, “η πολιτική που εφαρμόστηκε και μας έφτασε σε αυτό το σημείο την στήριξαν 4 βουλευτές της ΝΔ και ένας του ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε και το ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει στηρίξει το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε βουλευτή να πάρουμε υπόψη μας ότι στήριξε το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ, σαν να συγκυβερνούσαν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα στον αντίποδα, κατέθεσε πάνω από 45 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τον τόπο μας, για τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης, για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για να μη συγκαλυφθούν εργοδοτικά εγκλήματα στα εργοτάξια της ΔΕΗ, για να παρθούν πίσω άδικες απολύσεις και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους εργαζόμενοι, για να αποζημιωθούν εδώ και τώρα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής”.

Πριν την έναρξη της συγκέντρωσης, συνάντηση με κατοίκους της Καλαμιάς Κοζάνης είχε,   η Λουίζα Ράζου και η Τίνα Κουζιάκη, όπου οι κάτοικοι παλεύουν ενάντια στην εγκατάσταση ενός γιγάντιου Φωτοβολταϊκού πάρκου το οποίο περικυκλώνει το χωριό.

Οι κάτοικοι ενημέρωσαν για την πορεία του αγώνα τους, και ευχαρίστησαν το ΚΚΕ που στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Η Λουίζα Ράζου από την πλευρά της, ανέφερε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς, αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματά τους τόσο στη βουλή όσο και στις βαθμίδες της τοπικής διοίκησης αλλά και με τις δυνάμεις του στο κίνημα, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις.

φασφφσαφαφαφ.jpg

16/5/2023

Από το Γραφείο Τύπου

της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021