Στέφανος Πράσσος και Γιάννης Σχίζας για τον Νίκο Στεφανή
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 304
Αναλυτικότερα ο Νίκος Στεφανής δημοσίευσε δυο μελέτες, η μία αφορούσε την προληπτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των ορυχείων και η άλλη την εξοικονόμηση ενέργειας από μείωση κατανάλωση ρεύματος που θα γινόταν με κάποιες αλλαγές στους περιστροφείς (ράουλα). Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ράουλα που περιστρέφονται καθημερινά στο ΛΚΔΜ οπότε και η παραμικρή βελτίωση φέρνει αυτόματα μεγάλη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος.
Όμως η ιεραρχία της ΔΕΗ θεώρησε ότι αυτό τους προσέβαλε και για αυτό, αφού τον τιμώρησαν με έξη μέρες αργία, κινητοποίησαν και τη «διαδικασία ψυγειοποίησης» του!
Του δώσανε ένα γραφείο που για να μπεις έπρεπε να περάσεις μέσα από δυο τουαλέτες, που ήταν δίπλα στην καντίνα του ΣΕΤΥ/ΒΜ γι αυτό τις χρησιμοποιούσαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι (γραφείο- ψυγειοwc), του αφαιρέσανε και το αντικείμενο εργασίας ελπίζοντας ότι έτσι ο άνθρωπος θα "λαλούσε", θα κατέρρεε…
Λίγο αργότερα η Ακαδημία Αθηνών, εκτιμώντας σαν πολύ σοβαρή και χρήσιμη αυτή τη δουλειά του συγκεκριμένου μηχανικού κάλεσε τον Νίκο Στεφανή σε μια ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας που έγινε στην Αθήνα, για να παρουσιάσει τις δυο μελέτες για τις οποίες η ΔΕΗ τον τιμώρησε….
Αφού ξεσηκώθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης και έφτασε το θέμα στη βουλή η ΔΕΗ αναγκάστηκε να ανακαλέσει την τιμωρία αλλά ποτέ δεν επανέφερε τον μηχανικό στη θέση του! Ο Νίκος μόλις συμπλήρωσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έφυγε, πικραμένος και «τραυματισμένος» από όλον αυτόν τον αήθη πόλεμο που υπέστη αυτά τα χρόνια."
Τα «ανθρωποψυγεία» της ΔΕΗ
Yiannis Schizas - Γιάννης Σχίζας
Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ, μηχανικός ορυχείων με σπουδές στην Πολωνία – αυτό εξηγεί και την «ορθογραφία» των κειμένων του – έχασε τη μάχη με τη ζωή εχτές, 20 Ιανουαρίου. Ίσως αυτό να οφείλονταν στο τσιγάρο με το οποίο είχε επανασυνδεθεί, ίσως όχι, πάντως ήταν 68 χρονών, σχετικά νέος.
Με το Νίκο Στεφανή είχαμε αναπτύξει σχέση από την εποχή των εορτών της Γης, στη Βλάστη του νομού Κοζάνης. Έπειτα ήρθαν τα μνημόνια, ήρθε η περίπτωση του Παπούλια που μπροστά στην αποδοκιμασία του πλήθους άφησε τη καρέκλα του (προσωρινά βέβαια) για να καθίσει ο Νίκος (!!!), είχαμε τη περίπτωση του χρυσού της Χαλκιδικής στην οποία ο Στεφανής έδωσε πραγματικά όλες του τις δυνάμεις κατά των ορυχείων, στο πλευρό της Μαρίας Καδόγλου και του (μακαρίτη πλέον)Τόλη Παπαγεωργίου.
Μετά τις κατολισθήσεις που έγιναν στα λιγνιτωρυχεία το 2017 έκανε θόρυβο περισσότερο του δέοντος, με αποτέλεσμα να μηνυθεί από τη ΔΕΗ. Για το θέμα αυτό γράφτηκαν πολλά , από τα οποία τρία τουλάχιστον άρθρα ήταν του υποφαινόμενου. Κατά τα άλλα ήταν στενός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού oikoniki.pragmatikotita , μιλάγαμε κάθε μέρα για τα θέματά μας και μου επαναλάμβανε την αγάπη που έτρεφε για το εγγόνι του .
Η γυναίκα του μου είπε, σε μια συνάντηση που είχαμε οι τρεις μας το 2018 , ότι στο σπίτι συζητάνε διαρκώς για τα ορυχεία λιγνίτη στη περιοχή της Πτολεμαϊδας. Την πίστεψα, ήταν αδύνατο ένας άνθρωπος σαν το Νίκο να είχε στο νου του κάτι άλλο.
Γιάννη Σχίζα, ΑΥΓΗ, 20.3.21, «Λιγνιτωρυχεία σε παρακμή», ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, 10.4.21, «Τα λιγνιτωρυχεία και η δίκη Στεφανή» , ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, 23.10.21, «Δικαστική περιπέτεια του Νίκου Στεφανή».
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment