Σε μία πρόταση «βόμβα» προχώρησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προφύλαξη από τη γρίπη και τις ιογενείς λοιμώξεις που «χτυπά» τα παιδιά.
«Μπορεί να δοθεί παράταση των διακοπών των παιδιών. Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Υπάρχει έξαρση» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη ΜΕΘ για παιδιά στη χώρα μας.
Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.
Την ίδια στιγμή συμβούλεψε να μην υπάρχει πανικός στους γονείς και να προσφεύγουν στα φάρμακα. «Η καταρροή δεν είναι κάνα τρομακτικό σύμπτωμα» ανέφερε μεταξύ άλλων επαναλαμβάνοντας πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει ως χώρα στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων.
Εξάλλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε αυτό που βιώνουμε, ως μία από τις πιο έντονες περιόδους γρίπης που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο τόνισε ότι είναι μία διαχειρίσιμη κατάσταση.
Τεράστια ανατροπή στα σχολεία: Αλλάζουν όλα με τις απουσίες
Σχολεία: Αντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μόνο που η επιστροφή αυτή φέρνει μαζί της κι έναν ακόμα «πονοκέφαλο».
Κι αυτό διότι βρισκόμαστε στην περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και επαναφοράς ενός μίνι συναγερμού σε σχέση με τον κορονοϊό.
Αυτό προφανώς έχει αντίκρυσμα και επίδραση και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία, στα οποία αυτοί οι συναγερμοί είναι ακόμα πιο έντονοι.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που εδώ και καιρό έχουμε «ξεχάσει» τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό στα σχολεία, οι γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για αυτή την επιστροφή στα θρανία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, φαίνεται πως οι μαθητές και οι γονείς θα δουν μια ελαστικότητα ως προς το ζήτημα των απουσιών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του απέστειλε νωρίτερα από το συνηθισμένο την εγκύκλιο που αναφέρεται στο πλαίσιο των απουσιών των μαθητών εξαιτίας του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης.
Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά όλα όσα ορίζει η εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών.
Σχολεία: Όλες οι αλλαγές για τις απουσίες λόγω της γρίπης
Σχολεία: Τι θα ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξατίας της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.
Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας.
Παράλληλα, στην εγκύκλιο συνίσταται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.
Σας αφορά! Αυτά είναι τα συμπτώματα της γρίπης
Σχολεία: Τα συμπτώματα της γρίπης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν
υψηλό πυρετό,
πόνους των μυών και των αρθρώσεων,
πονοκέφαλο,
έντονη κόπωση,
καταρροή,
πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Πότε ανοίγουν τα σχολεία
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου χτύπησε το τελευταίο κουδούνι για το 2022. Αυτό παράλληλα θα σηματοδότησε την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους μαθητές όλης της χώρας.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Οι διακοπές των δύο εβδομάδων που ξεκίνησαν από τις 24 Δεκεμβρίου, ισχύουν και για τα παιδιά που πηγαίνουν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Η επιστροφή στα θρανία θα γίνει μετά και τον εορτασμό των Θεοφανείων, με τα μαθήματα να ξεκινούν εκ νέου τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023.
Τι αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα τα για τη λειτουργία των σχολείων
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 79/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Α 109/01.08.2017
Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων
Άρθρο 3
Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις
Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:
α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,
β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),
γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων),
δ) την Καθαρά Δευτέρα,
ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),
στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα),
η) την 1η Μαΐου,
θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,
ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και
ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.
Γρίπη: Η προειδοποίηση Τζανάκη
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της γρίπης και τις επιπτώσεις της στα νοσοκομεία έκρουσε ο καθηγητής πνευμολογίας Νίκος Τζανάκης. Όπως σημείωσε ο ίδιος η νόσος αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε μάλιστα ότι στην Ελλάδα, τα κρούσματα εβδομαδιαίως θα φτάσουν στα 300-350.000 και αυτό γιατί «είμαστε απροετοίμαστοι ανοσιολογικά». Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως είπε ο καθηγητής, ότι οι περισσότεροι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως είπε ο καθηγητής, ότι οι περισσότεροι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Στην ερώτηση πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από το κορονοϊό, ο καθηγητής πνευμολογίας ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment