Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου Εορδαίας, συνειρμικά ο νους πηγαίνει και στις πολεμικές επανορθώσεις.
- Ιστορία της Πόλεως
- Εμφανίσεις: 959
Εύη Κοβάτση
Καλή Κυριακή σε όλους!
Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου Εορδαίας, συνειρμικά ο νους πηγαίνει και στις πολεμικές επανορθώσεις.
Να πούμε ότι μόνο η Ιταλία ξεχρεωσε τις οφειλές της προς το Ελληνικό κράτος, όπως αυτές είχαν οριστεί τότε.
Η Γερμανία μας οφείλει τις αποζημιώσεις και από τον Α Παγκόσμιο πόλεμο.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η η Εορδαία μετρά τα περισσότερα θύματα στην περιοχή.
Αυτό οφείλεται στην έντονη αντιστασιακή δράση που αναπτύχθηκε εδώ αλλά και στο ότι κατείχε κομβική θέση στο οδικό δίκτυο για τον γερμανικό ανεφοδιασμό, καθώς και το οτι ήταν ο σιτοβολώνας της περιοχής.
Θεωρώ ότι ένα σημαντικό κομμάτι των διεκδικήσεων από μέρους μας ( πλην όλων των άλλων), θα πρέπει να αποτελεί η εκπαιδευτική κ αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση στις οποίες υποβληθήκαμε.
Πως και πόσο να αξιολογηθούν και να κοστολογηθουν? Τεράστιο ποσό..
Να φανταστείτε ότι για να εδραιωθεί η γερμανική κυριαρχία στον κλάδο των χημικών, η γερμανική εταιρεία LG Farben υποστήριξε την κατάσχεση όλων των αποθεμάτων, ώστε να εξαλειφθεί η περαιτέρω ανάμιξη των ελληνικών εργοστασίων χρωμάτων στα Γερμανικά εξαγωγικά συμφέροντα.
Όλες οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες δούλευαν για τις ανάγκες του Άξονα και όχι για τις εγχώριες, όπως φαίνεται και στον πίνακα.
Επίσης, η σημασία της Ελληνικής αλλά και ευρύτερα της Βαλκανικής μεταλλευτικής παραγωγής ήταν τέτοια που στα τέλη του 1942 θεσπίστηκε η θέση του Γενικού πληρεξουσίου για τη μεταλλευτική εκμετάλλευση της Ν.Α Ευρώπης.
Νικέλιο, χρώμιο, ήταν υψηλά στην ιεράρχηση των γερμανικών αναγκών.
Η συνολική αξία του Ελληνικού ορυκτού πλούτου, υπολογίστηκε από τους Γερμανούς στα 20 εκατ. RM. Φυσικά, ήταν πολύ μεγαλύτερη..
Όπως γίνεται αντιληπτό, τι να πρωτοζητήσει κάποιος ως οφειλή.... Δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment