Κυριακή 28  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πτολεμαΐς: Η  Neval Konuk - Το Παλαιό Δημαρχείο και ο Μεντρεσές (παράρτημα Γυμνασίου)

Πτολεμαΐς: Η  Neval Konuk - Το Παλαιό Δημαρχείο και ο Μεντρεσές (παράρτημα Γυμνασίου)

Ο Αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην λήθη είναι ο αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση του (παράφραση από Κούντερα)!

Πιάνουμε το κουβάρι από την αρχή! Ευχαριστώ την κυρία Κερέκι που αποκρίθηκε στο μήνυμα που έβαλα στο Ptolemais-post, μου έστειλε την φωτογραφία από το Παλιό Δημαρχείο και το κτίριο που το συνοδεύει.

Ή μήπως το αντίθετο;

Πιθανολογώ ότι βρισκόμαστε περί το 1914-24, μια κρίσιμη δεκαετία για την Εορδαία που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές.

Τότε χτίζεται και το Δημαρχείο, ως ένα "μικρό σήμερα" διώροφο Nεοκλασικό κτίριο με εσωτερική σκάλα, μπαλκόνι και είσοδο συμμετρικά τοποθετημένη στο κέντρο του κτιρίου. Αυτό το κτίριο είναι σήμερα η Bιβλιοθήκη της Πόλεως, που πολλοί είναι περήφανοι διά αυτήν αλλά κανείς δεν ανοίγει κάποιο βιβλίο της!

Δίπλα υπάρχει άλλο κτίριο ! Το Δημαρχείο κτίζεται κολλητά με το προϋπάρχον και ενδεχομένως να υπάρχει και εσωτερική πόρτα.

Το κτίριο αυτό, σε διάλογο που είχα με τον πάντοτε επίκαιρο κύριο Ραμπίδη ήταν Σχολείο και μάλιστα γνώριζε και την αρίθμηση του ως Δημόσιο Σχολείο. Δυστυχώς η ανάρτησις κατέβηκε από το FB δεδομένου ότι κάποιος κύριος προέβαλε διεκδικήσεις και πνευματικά διακιώματα στην φωτογραφία (Απίστευτο, σε τι άθλιους, χαλεπούς καιρούς  ζούμε).

Η ανάρτησις κατέβηκε και χάθηκαν τα σχόλια και ο διάλογος, φαντάζομαι κάπου θα το δει ο κύριος Ραμπίδης για να επαναλάβει και πάλι τι γνωρίζει.

Επίσης αναφέρω εμβόλιμα ότι σύμφωνα με στοιχεία που μου έδωσε ο κύριος Ελευθέριος Νικολαΐδης,  το κτίριο αυτό περί το 1956-60 ήτο παράρτημα Γυμνασίου, με δυο αίθουσες και ένα γραφείο, είχε δε πάνω από 100 μαθητές (εκπληκτικό). Μετέπειτα μεταφέρθηκε στο χώρο απέναντι από την Αγία Τριάδα.

Εδώ να επισημάνω, η φωτογραφία είναι δική μου, μου την έστειλε αναγνώστρια της εφημερίδος και σας παρακαλώ κλέψτε την και διακινείστε την! Ελεύθερα! Έτσι διατηρούμε την Συλλογική μνήμη.

Το κτίριο αυτό υπήρχε μέχρι σχεδόν το 1975-76, ήτο αποθήκη της υποτυπώδους Πυροσβεστικής, σε αθλία κατάσταση και στέγαζε και ένα όχημα, αν ενθυμούμαι καλά Πυροσβέστης ήτο ο κύριος Πολυχρονιάδης.

Μάλιστα το κτίριο ήτο απαξιωμένο πλήρως, με λαμαρίνες στην οροφή και πόρτα λαμαρινών στο πλάι.

Ενδεχομένως να το εξαφάνισαν οι πανέξυπνοι Δήμαρχοι της Πόλεως σκοπίμως, θα αναφερθώ παρακάτω σε αυτό.

Μεταπηδώ σε ένα παράγωγο ζήτημα, υπάρχει μια Τουρκάλα Ακαδημαϊκός επονομαζόμενη Neval Konuk, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1976. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Γκάζι το 1998. Το 2006 εισήλθε στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης ως λέκτορας. Εργάζεται ακόμα στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.

Είναι ο ατελείωτος ο κατάλογος του βιογραφικού της. Παραθέτω φωτογραφίες της και είναι και καλλονή!

  Έγραψε και ένα βιβλίο   με θέμα , “η Οθωμανική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα”, Το βιβλίο της κυρίας Neval Konuk με θέμα , “η Οθωμανική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα”, υπάρχει σε ψηφιακή μορφή pdf, στο οποίο αφιερώνει αρκετές σελίδες στην Εορδαία (Καϊλάρια), συγκεκριμένα από την σελίδα 209 έως και την 227. https://www.academia.edu/42912462/_Yunanistan_da_Osmanl%C4%B1_Mimarisi_I_Ottoman_Architecture_in_Greece_%CE%97_%CE%9F%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CE%99_

Αναζητώντας το Οθωμανικό παρελθόν, δια μέσω των διασωθέντων μνημείων έκανε και μια αναφορά στο Παλαιό Δημαρχείο της Πτολεμαΐδoς (ότι είναι κτίριο Οθωμανικό, παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία).

Υπάρχει πλάνη όμως λόγω ελλιπούς  πληροφόρησης.

Άλλωστε αεροβατούμε όσοι προσπαθούμε να ανασυνθέσουμε το παρελθόν της περιοχής, τα ελλιπή στοιχεία και τα σημάδια του χρόνου σε ότι δεν καταστράφηκε από ανθρώπινη παρέμβαση,  δημιουργούν σύγχυση.

Κάντε σύγκριση των δυο φωτογραφιών τα κτίρια είναι ίδια κατά την γνώμη μου  πάντα.

ΠΑΛΑΙΟ_ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ_ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ-11111.jpg

δφφσρηγρτηγρττηγρεηγρττγρ.jpg

Η φωτογραφία αυτή αλιεύτηκε από ο  fb Kayalar (Selanik) - Ptolemaida - Πτολεμαΐδα

Αυτό είναι το κτίριο που η αγαπητή Συγγραφέας αναφέρει και μάλλον ήτο Μεντρεσές η και απλό Σχολείο η ενδεχομένως Δημόσιο τουρκικό κτίριο.

Το ποιο πιθανό λόγω της Τουρκικής προελέυσεως το παρακμάσαν εσκεμμένα και μετά το γκρέμισαν.

Το πρόβλημα στην Εορδαία ήταν οι Δήμαρχοι της, με ελάχιστες εξαιρέσεις βέβαια.

 ΠΑΛΑΙΟ_ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ_ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ-11111.jpgs200_neval.konuk.jpg

1-2760f0e644.jpg

Στιγμιότυπο_οθόνης_2021-10-31_173818.jpg



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021