Κυριακή 19  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Η Βουλγαρία αρνήθηκε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου αερίου

 

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεχθεί μόνο μία από τις επτά συμφωνηθείσες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία Cheniere, παρόλο που η τιμή είναι σχεδόν 30 ευρώ χαμηλότερη από την προσφερόμενη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φυσικού αερίου.

Προς το παρόν βρίσκεται στην εξουσία η υπηρεσιακή κυβέρνηση που έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Ο πρόεδρος έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιχειρεί να επαναλάβει τις προμήθειες της Gazprom.

Η Βουλγαρία και η Πολωνία ήταν οι δύο πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η Gazprom διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν το καύσιμο με ρούβλια. Οι αρχές της Σόφιας παρέχουν περίπου το 1/3 του απαιτούμενου φυσικού αερίου με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι υπόλοιπες προμήθειες βασίζονται σε βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Τον Ιούνιο, τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της, η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ διαπραγματεύτηκε επτά φορτηγά πλοία με υγροποιημένο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι 7 αμερικανικές προμήθειες φυσικού αερίου θα κάλυπταν περίπου τις μισές από τις ελλείπουσες ποσότητες για τη Βουλγαρία. (Η κυβέρνηση του Πετκόφ ανατράπηκε με ψήφο εμπιστοσύνης. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου).

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χριστόφ εξήγησε την Παρασκευή, 19 Αυγούστου ότι η προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου απορρίφθηκε επειδή είναι πολύ δαπανηρή η κράτηση θέσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ο Χριστόφ εξήγησε ότι η Βουλγαρία μπορεί να βρει φυσικό αέριο, αλλά οι υψηλές τιμές είναι το πρόβλημα.

«Οι ποσότητες δεν μας ενοχλούν τόσο όσο η τάση αύξησης των τιμών της αγοράς», δήλωσε ο υπουργός.

Ο σκοπός της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι να παρέχει συστηματική παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών, πρόσθεσε. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τρεις τουρκικές εταιρείες με στόχο την επίτευξη σταθερών προσφορών για παράδοση για 6 έως 12 μήνες, με προτεραιότητα την εξασφάλιση των ποσοτήτων μέχρι το τέλος του χειμώνα. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν συνομιλίες για την αύξηση των αζέρικων προμηθειών, αλλά η τιμή θα είναι διαφορετική από εκείνη της τρέχουσας σύμβασης. Ο Χριστόφ δήλωσε ότι ο Αζέρος πρέσβης στη Σόφια διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν αποθέματα για πρόσθετες παραδόσεις.

Ο φιλοευρωπαϊκός σχηματισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» εξήγησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τη βουλγαρική ενέργεια σε μια κατάσταση όπου η Gazprom παραμένει εναλλακτική λύση.

https://energypress.gr/news/i-voylgaria-arnithike-na-agorasei-megales-posotites-amerikanikoy-ygropoiimenoy-aerioy



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021