Παρασκευή 21  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μόχμπερ που αναλαμβάνει τα ηνία – Εκλογές σε 50 μέρες λέει το ιρανικό Σύνταγμα

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μόχμπερ που αναλαμβάνει τα ηνία – Εκλογές σε 50 μέρες λέει το ιρανικό Σύνταγμα

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μόχμπερ που αναλαμβάνει τα ηνία – Εκλογές σε 50 μέρες λέει το ιρανικό Σύνταγμα
Νεκρός είναι σύμφωνα με τα επίσημα κανάλια της ιρανικής κυβέρνησης ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά τη μυστηριώδη πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Μετά από ολονύχτιες έρευνες, τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν φαίνεται να έχει επιβιώσει της πτώσης.

Σύμφωνα με το ιρανικό Σύνταγμα, σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος θα αναλάβει και θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών εντός μέγιστης περιόδου 50 ημερών. Πρόκειται για τον Μοχάμαντ Μόχμπερ.


Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η πρώτη αντιπροεδρία του Ιράν είναι διορισμένη θέση – όχι εκλεγμένη. Ο αντιπρόεδρος ανέλαβε ορισμένες από τις εξουσίες του πρωθυπουργού μετά την κατάργηση της θέσης το 1989.

Υπάρχουν αρκετοί διορισμένοι αντιπρόεδροι που υπηρετούν ταυτόχρονα στο Ιράν – ως επί το πλείστον εργάζονται ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αλλά το αξίωμα που κατέχει ο Μόχμπερ θεωρείται πρώτο μεταξύ ίσων.

Ο Raisi διόρισε τον Mokhber ως πρώτο αντιπρόεδρό του τον Αύγουστο του 2021, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Είναι το έβδομο πρόσωπο που υπηρετεί σε αυτόν τον ρόλο μετά την αναθεώρηση του συντάγματος.

Πριν από τον διορισμό του στην αντιπροεδρία, ο Μόχμπερ υπηρέτησε για 14 χρόνια ως επικεφαλής του Setad του Ιράν, ενός ισχυρού οικονομικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που επικεντρώνεται κυρίως σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η οργάνωση, η οποία βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του ιρανού ανώτατου ηγέτη, εκτιμάται ότι αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Υπό την επίβλεψη του Mokhber, ο Setad ανέπτυξε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό του Ιράν, Coviran Barekat, στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19. Αλλά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει αμφισβητηθεί, με αναφορές ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρές ιατρικές αντιδράσεις μετά τη λήψη του.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ – «Ουδεμία ένδειξη για επιζώντες», λέει η κρατική τηλεόραση

https://www.documentonews.gr/article/nekros-o-proedros-toy-iran-poios-einai-o-moxamant-moxmper-poy-analamvanei-ta-inia-ekloges-se-50-meres-leei-to-iraniko-syntagma/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021