Τετάρτη 29  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Διπλό πλήγμα για τον Ζελένσκι

Διπλό πλήγμα για τον Ζελένσκι

Σοβαρό πλήγμα για την Ουκρανία συνιστά η απόφαση της Πολωνίας να σταματήσει άμεσα την αποστολή οπλισμού και πυρομαχικών προς το Κίεβο, αλλά και οι βαριές προσβολές στο πρόσωπό του από τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα.

● Ζημιωμένος, όμως, φεύγει ο Ζελένσκι και από τις ΗΠΑ.
Πήγε στην Αμερική για μαλλί, δηλαδή περισσότερα όπλα και χρήματα, και βγήκε κουρεμένος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι –και όχι μόνο γιατί «έφαγε πόρτα» από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Οχι, το σοβαρότερο πλήγμα για τον Ουκρανό ηγέτη, μια πραγματική μαχαιριά στη συγκεκριμένη ζοφερή για το Κίεβο συγκυρία, προήλθε από την Πολωνία, τον πιστότερο ίσως σύμμαχό της στην ανατολικο-ευρωπαϊκή «γειτονιά»: τη χώρα από τη μεθόριο της οποίας περνάνε τα περισσότερα ξένα οπλικά συστήματα και πάσης φύσεως άλλα φορτία προς την Ουκρανία, που έχει χαρίσει στο Κίεβο όλο το παλιό σοβιετικό της οπλοστάσιο, ανάμεσά τους και δεκάδες αεροσκάφη Mig 29 και εκατοντάδες άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα, που έχει δεχτεί στην επικράτειά της τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και που πάνω απ’ όλα έχει στείλει χιλιάδες «εθελοντές» -μεταξύ τους όπως φαίνεται και πολλούς έμπειρους στρατιωτικούς- να πεθάνουν στο μακρινό Ντονμπάς πολεμώντας τον κοινό εχθρό, τη μισητή Ρωσία...

Κι όμως αυτή η Πολωνία, που έχει δώσει κυριολεκτικά τα πάντα για να κρατήσει την Ουκρανία ζωντανή και να παρατείνει τον πόλεμο, ανακοίνωσε χτες διά του φανατικού αντι-Ρώσου πρωθυπουργού της Ματεους Μοραβιέτσκι ότι σταματάει άμεσα την αποστολή οπλισμού και πυρομαχικών προς το Κίεβο, διότι έχει ανάγκη λέει να κρατήσει τα όπλα της προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της! «Εμείς ήμασταν που βοηθήσαμε πρώτοι την Ουκρανία και περιμένουμε να κατανοήσει τα συμφέροντά μας» είπε ο Μοραβιέτσκι, θυμίζοντας ειρωνικά προς την -πράγματι εξοργιστικά απαιτητική όλο αυτό το διάστημα- ουκρανική ηγεσία πως «αν θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, πρέπει να έχετε κάτι για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας»!

Τις βαρύτερες προσβολές προς το Κίεβο και προσωπικά τον Ζελένσκι τις απηύθυνε βέβαια ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποιος όχι μόνο ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και τον σύγκρινε με κολυμβητή που πνίγεται και προσπαθεί να παρασύρει και άλλους στον χαμό: «Θα ήταν καλό για την Ουκρανία να θυμάται ότι λαμβάνει βοήθεια από εμάς και να θυμάται ότι είμαστε επίσης χώρα διέλευσης προς την Ουκρανία. Η Ουκρανία βρίσκεται αναμφίβολα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, οπότε αρπάζεται απ’ όπου μπορεί... Αλλά και εμείς φυσικά πρέπει να ενεργήσουμε, γιατί ένα άτομο που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να σε παρασύρει μαζί του στα βάθη, μπορεί απλά να πνίξει τον διασώστη του»!

Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σε λίγα 24ωρα; Αναμφίβολα, και παρά τις σχετικές διαψεύσεις από τη Βαρσοβία, ο βασικότερος παράγοντας πίσω από τον πρωτοφανή καβγά ήταν η απόφαση του Κιέβου πρώτα να απειλήσει και στη συνέχεια να καταγγείλει την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κάτι που τελικά έκανε πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, στις 15/9. Ως γνωστόν, η ουκρανική καταγγελία αφορά τη μονομερή απαγόρευση εισαγωγής των πάμφθηνων ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι κυβερνήσεις των οποίων θεωρούν πως οδηγούσε σε καταστροφή τον εγχώριο αγροτικό τομέα. Μια καταγγελία που συνοδεύτηκε μάλιστα από επίθεση του Ζελένσκι προς τους συμμάχους του από το βήμα του ΟΗΕ, όπου είπε με θράσος ότι ορισμένοι από τους φίλους του Κιέβου στην Ευρώπη αρνήθηκαν να αγοράσουν ουκρανικά σιτηρά διότι... «φέρονται να συνεργάζονται με τη Ρωσία»! Και καλά τον Ορμπαν, αλλά να αποκαλέσει τους φανατισμένους Πολωνούς, τον Κατσίνσκι και τον Μοραβιέτσκι, συνεργούς του Πούτιν; Θου Κύριε...

Η Βαρσοβία αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα, όχι μόνο λεκτικά, αλλά όπως είδαμε και εμπράκτως. Πέρα από το ντε φάκτο «μπλόκο» στον εξοπλισμό, οι Πολωνοί μαζί με τους Ουγγρους και τους Σλοβάκους δήλωσαν αποφασισμένοι να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις της λεγόμενης «πλατφόρμας συντονισμού» για τα ουκρανικά σιτηρά στις Βρυξέλλες, ενώ ο Μοραβιέτσκι απείλησε χτες πως θα επεκτείνει το εμπάργκο και σε άλλα ουκρανικά προϊόντα. Και βέβαια ο Ντούντα άφησε στις προχτεσινές δηλώσεις του σαφείς αιχμές πως πίσω από τα ουκρανικά σιτηρά κρύβονται άλλοι: «Υπάρχουν επιχειρηματικοί κύκλοι που έχουν συμφέροντα στην Ουκρανία και θα ήθελαν να πουλήσουν σιτηρά το συντομότερο δυνατό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, πρέπει να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό».

Αρκεί όμως αυτή η διαμάχη για να δικαιολογήσει μια τόσο ραγδαία, ίσως ακόμη και αποφασιστική για τον πόλεμο στροφή; Οχι βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, με σημαντικότερο την εμφανέστατη πλέον κόπωση της πολωνικής κοινής γνώμης με το ουκρανικό πρόβλημα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ώς και το 70% των πολιτών -περιλαμβανομένων και πολλών ψηφοφόρων της (ακρο)δεξιάς κυβέρνησης- δεν υποστηρίζουν πλέον την άνευ όρων βοήθεια προς το Κίεβο, έχουν ζοριστεί οικονομικά και συνάμα διαφωνούν με την παραμονή 1,5 εκατομμυρίου Ουκρανών προσφύγων στη χώρα τους. Το κυριότερο όμως είναι πως φοβούνται μήπως γίνουν η... επόμενη Ουκρανία –ανησυχούν δηλαδή πολύ σοβαρά για την πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου» με τη Ρωσία και εξοργίζονται με τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται σε αμερικανικά και άλλα όπλα. Κι αν μέχρι τώρα η λαϊκή δυσαρέσκεια ήταν υπόγεια, στις 15 Οκτωβρίου η Πολωνία έχει εκλογές και το πολυετές δεξιό μονοπώλιο στην εξουσία κινδυνεύει σοβαρά...

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/405064_diplo-pligma-gia-ton-zelenski



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021