Παραιτήσεις γιατρών για τα «εντέλλεσθε» του Άδωνη
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 229
Παραιτήσεις γιατρών για τα «εντέλλεσθε» του Άδωνη
Με «εντέλλεσθε» στους γιατρούς που επιβάλλουν υποχρεωτικά τη μετακίνησή τους σε άλλα νοσοκομεία για την κάλυψη κενών θέσεων αλλά και με παρατάσεις συμβάσεων στο υπόλοιπο προσωπικό επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τις κενές θέσεις στα νοσοκομεία. Παρά τα όσα σχεδόν καθημερινά διαφημίζει ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης περί στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, στην πράξη τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν χωρίς προσωπικό αλλά και με χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις.
Αν και οι ανάγκες των πολιτών τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς λόγω και της αύξησης του πληθυσμού, οι δημόσιες μονάδες υγείας όχι μόνο δεν στηρίζονται, αλλά αντίθετα συνεχίζουν να λειτουργούν με υποχρεωτικές μετακινήσεις του προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και με συνεχείς παρατάσεις στους συμβασιούχους.
Ο Αδ. Γεωργιάδης ωστόσο στις συχνές τηλεοπτικές παρουσίες του δηλώνει ευθαρσώς ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει και πως όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι… μίζεροι, ενώ κάθε τόσο προαναγγέλλει ότι προκηρύσσει μόνιμες θέσεις. Βέβαια οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που ζουν στο πετσί τους τα καθημερινά προβλήματα, έχουν προφανώς αντίθετη άποψη.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία εξάλλου, σήμερα υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις στις δημόσιες δομές της υγείας, οι οποίες όμως υφίστανται για πάνω από δέκα χρόνια, ενώ η κυβέρνηση δεν τις έχει καλύψει τα τελευταία πεντέμισι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
Σήμερα στο ΕΣΥ υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι διάφορων μορφών, όπως επικουρικοί, μέσω της ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κ.ά. Ταυτόχρονα εργάζονται 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση μέσω ιδιωτικών εταιρειών με τις οποίες συνάπτουν συμβάσεις τα νοσοκομεία ώστε να μη γίνονται μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
«Μετακομίζουν»εν μέσω εορτών
Το αφήγημα του υπουργού Υγείας περί ενίσχυσης του ΕΣΥ περιλαμβάνει την υποχρεωτική μετακίνηση των γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Με μια απόφαση που αποστέλλεται και περιλαμβάνει τον όρο «εντέλλεσθε», γιατροί καλούνται ακόμη και εν μέσω εορτών να… μετακομίσουν για λίγες ημέρες σε άλλη πόλη, αφήνοντας όμως τη δική τους θέση κενή.
Γι’ αυτό άλλωστε και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), θέλοντας να δείξουν την αντίδρασή τους σε τέτοιου είδους υποχρεωτικές μετακινήσεις, δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μαζική παραίτηση. Αντίστοιχες βεβαίως προειδοποιήσεις είχαμε το προηγούμενο διάστημα και από άλλους γιατρούς σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας όπου ακολουθείται αντίστοιχη τακτική.
Αλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούν τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Τα κενά είναι τεράστια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της υποχρεωτικής «μετακόμισης» του ιατρικού προσωπικού να είναι εξαιρετικά συχνό. Ενδεικτικό είναι ότι στο νοσοκομείο της Κομοτηνής η μία και μοναδική παθολόγος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών κλήθηκε να μετακινηθεί παραμονή Χριστουγέννων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης προκειμένου να καλύψει την παθολογική κλινική, όπου επίσης υπάρχει τραγική έλλειψη παθολόγων. Πρόσφατη είναι άλλωστε και η προειδοποίηση που είχαν απευθύνει οι παθολόγοι του νοσοκομείου της Δράμας για μαζικές αποχωρήσεις ακριβώς εξαιτίας των τεράστιων κενών.
Αδειάζουντα κέντρα υγείας
Στο μεταξύ όμως δεν είναι μόνο τα δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν πλέον το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Και τα κέντρα υγείας έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, ενώ το μόνο που σχεδιάζεται είναι μια κτιριακή ανακαίνιση με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για τη βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής τους θα αποτελούν απλώς ένα φρεσκάρισμα, αφού το εσωτερικό τους θα είναι άδειο από εργαζόμενους.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύει και οι λίγες δεκάδες προσλήψεις που κατά καιρούς ανακοινώνει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε λίγες ημέρες οδεύουν προς συνταξιοδότηση δεκάδες γιατροί των κέντρων υγείας όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα τα κέντρα να μην μπορούν να παράσχουν ούτε τις βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό και οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να δοθεί παράταση στους γιατρούς που έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό τους βίο, ώστε να μην καταρρεύσουν και τα κέντρα υγείας.
«Φαντάσματα» οι ΤΟΜΥ
Στο έλεος των ελλείψεων είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που δημιουργήθηκαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τις είδε με καλό μάτι. Ενώ θα μπορούσαν να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εκτός των άλλων υπηρεσίες πρόληψης στους πολίτες, σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένες και με άγνωστο το μέλλον τους. Οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, είναι σχεδόν ανενεργοί μέσα σε κτίρια-φαντάσματα, αφού η κυβέρνηση δεν φροντίζει να τους αξιοποιήσει στο σύστημα υγείας. Το αρχικό σκεπτικό ήταν οι ΤΟΜΥ να λειτουργούν σε κάθε γειτονιά, ώστε να είναι προσβάσιμες από τους πολίτες. Εάν λειτουργούσαν σήμερα με τη φιλοσοφία που ιδρύθηκαν, οι πολίτες σχεδόν δεν θα χρειάζονταν ούτε τον προσωπικό τους γιατρό για να τους καθοδηγήσει μέσα στο ΕΣΥ.
Την ώρα που οι ΤΟΜΥ έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε συνταγογραφικά κέντρα, ο υπουργός Aδ. Γεωργιάδης δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη τις προθέσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συγκεκριμένες δημόσιες δομές, αν και έχει ερωτηθεί πολλάκις. Ισως κι αυτός να αγνοεί την ύπαρξή τους.
https://www.documentonews.gr/article/paraitiseis-giatron-gia-ta-entellesthe-toy-adoni/
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment