Η Ακρίτα θυμίζει το «ζοφερό παρελθόν» του εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 261
Μια άλλη πτυχή αλλά απόλυτα συμβατή με την ιδεολογία και τις πεποιθήσεις του εισαγγελέα στη δίκη Φiλιππίδη που έχει αποκαλύψει το Documento υπογραμμίζει με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Ακρίτα.
Ο λόγος για τον Αντρέα Καραφλό, που ήταν ο εισαγγελέας που είχε αρχειοθετήσει το σκάνδαλο Siemens -ΟΣΕ ενώ είχε διαχειριστεί και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος ζήτησε από την καταγγέλλουσα στη δίκη Φιλιππίδη να καθίσει στο εδώλιο, δίπλα στον κατηγορούμενο και να κάνει αναπαράσταση της επίθεσης. Ο ίδιος μάλιστα έφτασε στο σημείο να ρωτήσει την καταγγέλλουσα αν την ώρα της επίθεσης φορούσε «τάγκα ή κανονικό εσώρουχο» ενώ παράλληλα έκανε σχόλια που πυροδότησαν αντιδράσεις.
Σημειώνεται πως ο ίδιος που είχε μηνύσει το Documento, το 2019 δεν δίσταζε να κάνει αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο Facebook όπου αμφισβητούσε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και απευθύνοντας χαρακτηρισμούς όπως… «κουμούνια» ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και την παραίτηση του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αποκαλούσε «εθνικό μειοδότη».
Η Έλενα Ακρίτα από την πλευρά της σημειώνει πως ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έχει έρθει από ένα ζοφερό παρελθόν. «Από την εποχή που το σχήμα του εσωρούχου κανονικοποιούσε το έγκλημα του βιασμού και της έμφυλης βίας. Από την εποχή που τα έμφυλα στερεότυπα καθόριζαν τις συμπεριφορές θυμάτων και θυτών», σημειώνει χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει:
«Πόσοι αγώνες, πόσες παρεμβάσεις, πόσες καταγγελίες έχουν πέσει στο κενό. Πόσες φορές έχουμε πει ότι ένα κράτος δικαίου οφείλει όχι μόνο να τιμωρεί τους κακοποιητές, αλλά και να προλαβαίνει το κακό. Κι όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να περιθάλπει και να συμπαραστέκεται στα θύματα.»
«Έλενα Ακρίτα: Ο εισαγγελέας στη δίκη Φιλιππίδη έχει έρθει από ένα ζοφερό παρελθόν»
«Ο εισαγγελέας στη δίκη Φιλιππίδη έχει έρθει από ένα ζοφερό παρελθόν που νομίζαμε ότι το έχουμε αφήσει πίσω μας. Από την εποχή που το σχήμα του εσωρούχου κανονικοποιούσε το έγκλημα του βιασμού και της έμφυλης βίας. Από την εποχή που τα έμφυλα στερεότυπα καθόριζαν τις συμπεριφορές θυμάτων και θυτών.
Αλίμονό σου αν ξεφεύγεις από τις σεξιστικές προδιαγραφές: ένας εισαγγελέας θα σε «τιμωρήσει» καθίζοντάς σε δίπλα στον φερόμενο ως βιαστή σου και θα σε υποχρεώσει να κάνεις αναπαράσταση της πράξης.
Κι ύστερα ρωτάμε τα θύματα γιατί δεν καταγγέλουν τον βιαστή τους.
Πόσοι αγώνες, πόσες παρεμβάσεις, πόσες καταγγελίες έχουν πέσει στο κενό. Πόσες φορές έχουμε πει ότι ένα κράτος δικαίου οφείλει όχι μόνο να τιμωρεί τους κακοποιητές, αλλά και να προλαβαίνει το κακό. Κι όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να περιθάλπει και να συμπαραστέκεται στα θύματα.
Έτσι ώστε να ενθαρρύνονται οι καταγγελίες.
Έτσι ώστε οι γυναίκες να υπερνικούν την ντροπή και να περνάνε το κατώφλι των Αστυνομικών Τμημάτων.
Έτσι ώστε να προλάβουμε την επόμενη κακοποίηση.
Έτσι ώστε να φτιάξουμε μια κοινωνία επαγρύπνησης και αλληλεγγύης.
Έτσι ώστε να μην πέφτουμε από τα σύννεφα.
Μέχρι να γίνει αυτό, θα απολογούμαστε για το εσώρουχο που διαλέξαμε.
Και θα μετράμε θύματα.»
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment