Σταθερά στο «κόκκινο» τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών σε Ελλάδα και Βαλκάνια – Προβληματισμός για το ερχόμενο καλοκαίρι
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 184
Παροπλισμένα στη «φαρέτρα» των Διαχειριστών συνεχίζουν να παραμένουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά σε ολόκληρη την Βαλκανική με τα αποθέματα των μονάδων να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ενδεικτικά, για την περίπτωση της Ελλάδας, ο ENTSO-E σημειώνει στην χειμερινή του έκθεση ότι «τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τα προηγούμενα χρόνια (σε χαμηλό δεκαετίας) λόγω της ξηρασίας που μεσολάβησε την άνοιξη και το καλοκαίρι και λόγω της έλλειψης εισροών. Η συνεχιζόμενη έλλειψη βροχοπτώσεων και οι συνεπαγόμενες συνθήκες ξηρασίας αυξάνουν τις ανησυχίες για την διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών κατά την χειμερινή περίοδο».
Σε αυτό το σημείο το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων όχι απαραίτητα για τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου όσο μεταγενέστερα την περίοδο της άνοιξης και κυρίως του καλοκαιριού, όπου θα έχουμε εκ νέου κορύφωση της ζήτησης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, στο σενάριο που δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις και τα αποθέματα των μονάδων παραμείνουν σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα, εκτιμάται ότι στα πλαίσια μιας λελογισμένης αξιοποίησης, θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο σοβαρής έλλειψης ισχύος στη χώρα κατά την περίοδο του χειμώνα.
Μια ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στα σενάρια του χειμώνα είναι το γεγονός ότι άπαξ και το πρόβλημα των υδροηλεκτρικών είναι γενικευμένο στις γειτονικές χώρες, περιορίζεται κατ’ επέκταση η δυνατότητα εισαγωγών προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης.
Βέβαια, όπως συμπληρώνουν, η στάθμη των ταμιευτήρων σίγουρα συνιστά «καμπανάκι» ως προς την συνολικότερη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος, ωστόσο, το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, θα συμβεί στη βάση συνδυασμού ανωμαλιών στην παραγωγική ικανότητα των χωρών και της ζήτησης, δηλαδή φαινόμενα «τέλειας καταιγίδας» που να περιλαμβάνει μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, παροπλισμό κρίσιμων μονάδων (πυρηνικά Βουλγαρίας) λόγω προβλημάτων ή άλλων μονάδων κλπ.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, οι Διαχειριστές παραμένουν σε επαγρύπνηση, αναγνωρίζοντας την σημασία ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, «προϋπολογίζοντας» μέχρι και το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα των υδροηλεκτρικών και η αναπλήρωση των αποθεμάτων τους βρίσκεται σταθερά στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων Διαχειριστών στην περιοχή, επιχειρώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα να καταγράφουν την πραγματική κατάσταση και να εντοπίζουν εν δυνάμει κινδύνους και ρίσκα για την ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος.
Τέλος, η περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών αυξάνει τις πιέσεις στο ηλεκτρικό σύστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, μπορεί να καταλήξει σε νέα spikes τιμών, αντίστοιχα του περασμένου καλοκαιριού με τα «πρώτα δείγματα» γραφής ήδη να καταγράφονται στα «ταμπλό» των Χρηματιστηρίων Ενέργειας της περιοχής.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment