Εκλογές ΗΠΑ: Πώς οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω με τον Τραμπ – «Καρφιά» από αναλυτές και… στοιχηματικές
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 126
Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε μία μάλλον άνετη νίκη επί της Κάμαλα Χάρις, γεγονός που θέτει ξανά στο επίκεντρο της κριτικής τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Μέχρι και λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, η εικόνα που μετέφεραν ήταν αυτή μιας μάχης που θα κριθεί στο νήμα, ενώ τα exit polls έδειχναν επίσης προβάδισμα για την υποψήφια των Δημοκρατικών.
Αντ’ αυτού, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής έπειτα από λίγες ώρες, με διαφορά 5 εκατ. ψήφων από την Κάμαλα Χάρις. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι δημοσκόποι και οι αντίστοιχες εταιρείες δέχονται «πυρά» για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, με τον Guardian να καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης.
«Έχοντας υποτιμήσει σοβαρά την υποστήριξη που έλαβε ο Τραμπ από τους ψηφοφόρους τόσο το 2016 όσο και το 2020, οι εταιρείες διατυμπάνιζαν τη χρήση μίας αναβαθμισμένης μεθοδολογίας για τις εκλογές του 2024, η οποία είχε ως στόχο να αντικατοπτρίζει με περισσότερη ακρίβεια την επιρροή του.
Αντίθετα, για ακόμη μία φορά καλούνται να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με δεκάδες δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον Τραμπ και τη Χάρις σε αδιέξοδο, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στις πολιτείες – κλειδιά», σημειώνει ο Guardian.
Το παράδειγμα της Αϊόβα
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα Des Moines Registers δημοσίευσε δημοσκόπηση που έδειχνε ότι η Κάμαλα Χάρις είχε προβάδισμα 3 μονάδων έναντι του Τραμπ στην πολιτεία που αποτελεί ένα από τα «προπύργια» των Ρεπουμπλικανών. Μάλιστα, το προβάδισμα της Χάρις τροφοδοτήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, από την εκτεταμένη οργή των γυναικών όσον αφορά τις θέσεις του Τραμπ για την άμβλωση.
Η δημοσκόπηση έφερε την υπογραφή της Τζέι Ανν Σέλζερ – μία δημοσκόπο ευρέως γνωστή στην πολιτεία για τις αξιόπιστες προγνώσεις της. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης σκόρπισαν ελπίδες στους Δημοκρατικούς που συμπέραναν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως αυτό το κύμα να συμπαρασύρει τους ψηφοφόρους τόσο στο Μίσιγκαν, όσο και στο Ουισκόνσιν.
«Δεν μου προκαλούν ανησυχία», απάντησε η Σέλζερ στις κατηγορίες της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ που χαρακτήρισαν ως «fake» τη δημοσκόπηση. Μάλιστα, υπενθύμιζε ότι είχε προβλέψει ότι ο Ομπάμα θα κέρδιζε στην πολιτεία στις εκλογές του 2008.
Ωστόσο, η κάλπη έβγαλε πλήρως αποτυχημένη τη δημοσκόπηση. Η Αϊόβα κρίθηκε νωρίς υπέρ του Τραμπ με ποσοστό 55,9% έναντι 42,7% της Χάρις.
«Θα ήταν υπέροχο εάν αρχίζαμε να τις αγνοούμε»
Τη λύπη του για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι δημοσκοπήσεις εξέφρασε μέσω X ο Ρικ Πέρλσταϊν, ένας βραβευμένος ιστορικός ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πορείας του καταγράφοντας την άνοδο του συντηρητισμού τις ΗΠΑ.
«Η Αϊόβα ήθελε τον Τραμπ. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πλέον επιχείρηση συμβιβασμού. Θα ήταν υπέροχο να δούμε τους ανθρώπους να αρχίσουν να τις αγνοούν», έγραψε το βράδυ των εκλογών.
«Οι σχέσεις μεταξύ της παραδοσιακής δημοσιογραφίας και των δημοσκόπων είναι πλέον τεταμένες. Οι δημοσκόποι παραπονιούνται για την κάλυψη των ευρημάτων και για τους δημοσιογράφους που δεν κατανοούν τη μεθοδολογία τους, αλλά παράλληλα ζητούν να προβληθούν στα ΜΜΕ για επιχειρηματικούς σκοπούς», επανήλθε στη συνέχεια.
«Παραδέχομαι το λάθος μου»
Δριμεία κριτική δέχθηκε και ο ιστορικός Άλαν Λίχτμαν, ο οποίος βάσει του περίφημου συστήματος των 13 σημείων – κλειδιών, είχε προβλέψει νίκη της Κάμαλα Χάρις. Η μέθοδος Λίχτμαν είχε «βγάλει» σωστό αποτέλεσμα στις 11 από τις τελευταίες 12 προεδρικές εκλογές. Κάτι που δεν συνέβη και το 2024.
«Σε αντίθεση με τον Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος θα προσπαθήσει να δικαιολογηθεί, παραδέχομαι ότι έκανα λάθος», έγραψε στα social media ο Λίχτμαν, προσθέτοντας επίσης ότι θα επαναξιολογήσει τη μέθοδό του αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Νέιτ Σίλβερ, δημοσκόπος που ίδρυσε το FiveThirtyEight, είχε μιλήσει λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για οριακή νίκη της Κάμαλα Χάρις, ωστόσο δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε γράψει ότι «έβλεπε» τον Τραμπ, επικαλούμενος το ένστικτό του.
Στοιχηματικές vs Δημοσκόπων
Η αμηχανία των δημοσκόπων επισημάνθηκε και από τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια το τι θα συμβεί στις εκλογές του 2024, σε σύγκριση με τους αυτοαποκαλούμενους εξπέρ στον τομέα.
Εταιρείες όπως η Betfair, η Kalshi, η Polymarket, η PredictIt και η Smarkets έδιναν στον Τραμπ περισσότερες πιθανότητες νίκης την παραμονή της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τους New York Times. Μάλιστα, εκτόξευσαν τις πιθανότητες νίκης του 78χρονου μεγιστάνα λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Η Polymarket καυχήθηκε ότι «απέδειξε τη σοφία των αγορών έναντι των δημοσκόπων, των ΜΜΕ και των ειδημόνων». «Προβλέψαμε με συνέπεια και ακρίβεια τα αποτελέσματα», ανέφερε η εταιρεία στο X.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Kalshi, Τάρεκ Μανσούρ. «Δημοσκοπήσεις – Στοιχηματικές αγορές 0-1», έγραψε…
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment