Οι διοργανωτές ζητούν συγγνώμη για τον «Μυστικό Δείπνο» στην τελετή έναρξης
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 667
«Δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος της διοργάνωσης -Το επίσημο βίντεο της τελετής έναρξης διαγράφθηκε από τον λογαριασμό των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς οι αντιδράσεις αυξάνονται
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ζήτησαν συγγνώμη από τους Χριστιανούς που τυχόν προσβλήθηκαν από την παρωδία του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος» κατά την τελετή έναρξης την Παρασκευή.
Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι. Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας.
«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ.
Καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης: «Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης»
«Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν» διαβεβαιώνει ο Τομά Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων.
Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Σάββατο ο Ζολί επέμεινε ότι η πρόθεσή του δεν ήταν «να είναι ανατρεπτικός, να κοροϊδέψει ή να σοκάρει», αλλά να προβάλει τις δημοκρατικές ιδέες και μια εικόνα της Γαλλίας σε όλη της την ποικιλομορφία.
Ο Τομά Ζολί, σκηνοθέτης της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Aγώνων στο Παρίσι
«Η βούλησή μου είναι να πούμε ότι είμαστε ένα πελώριο “εμείς”. Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να αγαπούμε ο ένας τον άλλον, όπως επιθυμούμε, να αγαπιόμαστε με όποιον θέλουμε, στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να μην πιστεύουμε. Στη Γαλλία έχουμε πολλά δικαιώματα», δήλωσε ο Ζολί, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει δει όλα τα μηνύματα, ειδικά τα επικριτικά.
Αλλά ο σκηνοθέτης Τομά Ζολί επέμεινε χθες ότι με το θέαμα που παρουσίασε στο γαλλικό και παγκόσμιο κοινό προώθησε «τις δημοκρατικές ιδέες της συμπερίληψης ένταξης, της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης».
«Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένταξης, καθόλου για να διχάσω». Και με αφορμή δικές του προσωπικές εμπειρίες καταδίκασε τις διακρίσεις: «Την εχθρότητα τη γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία γιατί ήμουν θύμα παρενόχλησης. Πάντα ήθελα να καταπολεμήσω αυτήν την εχθρότητα μέσω του θεάτρου, που τιμά τη μοναδικότητα του καθενός», είπε ο 42χρονος θεατράνθρωπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η drag queen Piche, που μετείχε στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου δήλωσε στο RTL, ότι ουδέποτε είχε «την αίσθηση ότι κοροϊδεύουν τον Χριστιανισμό».
Το επίσημο βίντεο της τελετής έναρξης διαγράφθηκε από τον λογαριασμό των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς οι αντιδράσεις αυξάνονται
Το επίσημο βίντεο της τελετής έναρξης του Παρισιού 2024 φαίνεται να έχει διαγραφεί από τον λογαριασμό των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς αυξάνεται η αντίδραση των θεατών – με τους θαυμαστές να συρρέουν για να επαινέσουν την αντίστοιχη τελετή του Λονδίνου 2012, η οποία παραμένει στο διαδίκτυο.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν ένα στιγμιότυπο οθόνης με πλάνα της οργάνωσης, το οποίο έδειχνε μια κενή οθόνη με τη λεζάντα «αυτό το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο».
Εν τω μεταξύ, η εκπομπή επίσης δεν φαίνεται να είναι στο κανάλι τους στο YouTube – παρόλο που υπήρχε κάλυψη των αγώνων τόσο πριν όσο και μετά την τελετή.
Αντίστοιχα οι πλήρεις εκδόσεις των τελετών έναρξης για το Λονδίνο 2012, το Ρίο 2016, το Πεκίνο 2022 και ακόμη και το Ναγκάνο 1998 (χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες) είναι όλες διαθέσιμες.
Ούτε η επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων ούτε οι διοργανωτές του Παρισιού έχουν δώσει επίσημα κάποιο λόγο για αυτή την προφανή παράλειψη.
Η αφαίρεση της τελετής έναρξης έρχεται αφού η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε «η χειρότερη από ποτέ» και πυροδότησε αντιδράσεις καθώς διεξήχθη εν μέσω φρικτού καιρού.
Ανάμεσα στα διάφορα καλλιτεχνικά ταμπλό, που ονομάστηκαν από τις γαλλικές αξίες όπως η ελευθερία, η αδελφότητα και η ισότητα, ήταν η τελευταία παράσταση σε στυλ «festivité» – ή πάρτι – η σκηνή δηλαδή που προκάλεσε τις περισσότερες διαμάχες.
Ολοκληρωμένη με μοντέλα, χορεύτριες, fashion icons και drag queens από τη φιλοξενούσα χώρα, η παράσταση έλαβε χώρα σε μια γέφυρα πάνω από το ποτάμι της πρωτεύουσας γύρω από ένα τραπέζι, το οποίο έγινε και πασαρέλα.
Στο κέντρο βρισκόταν μια γυναίκα μπροστά από τον εξοπλισμό του DJ με χρυσή κορώνα σε στιλ φωτοστέφανου, περιτριγυρισμένη από αρκετούς drag queens και δεκάδες χορευτές και ερμηνευτές.
Μια επίδειξη μόδας που παρουσίαζε ρούχα σχεδιασμένα από μερικούς από τους πιο υποσχόμενους νέους σχεδιαστές της Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς όσοι κάθονταν εκατέρωθεν εκτελούσαν κομψές χορογραφίες.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν το εικονίδιο του Drag Race Nicky Doll, ο οποίος έχει εμφανιστεί στο γαλλικό franchise, RuPaul’s Drag Race UK vs The World και τώρα φιλοξενεί τη δική του γαλλική έκδοση.
Αν και δυσκολεύονται επίσης από τη δύσκολα ακούσια μουσική, πολλοί νέοι και θαυμαστές του δημοφιλούς τηλεοπτικού σόου επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαινέσουν το ταμπλό, το οποίο είχε στόχο να απηχήσει την ατμόσφαιρα ενός νυχτερινού κέντρου και περιλάμβανε χορό και συγχρονισμό χειλιών στο μούσκεμα- υγρό στάδιο.
Αλλά άλλοι εντυπωσιάστηκαν λιγότερο, κατηγορώντας τους διοργανωτές ότι δημιούργησαν μια «ξύπνια» παρωδία του Μυστικού Δείπνου – έναν πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που απεικονίζει το τελευταίο γεύμα του Ιησού με τους μαθητές του.
Η τελετή καταστράφηκε επίσης από πολλές γκάφες, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων με τα ονόματα των χωρών και την κατά λάθος υψωμένη ανάποδα την Ολυμπιακή σημαία.
Γκάφες με ονόματα χωρών, η ανάποδη έπαρση της ολυμπιακής σημαίας και παράξενες σκηνές που έβλεπαν την ακέφαλη Μαρία Αντουανέτα να τραγουδά.
Κάποια στιγμή, καθώς η μεγάλη σειρά σκαφών γεμάτη με αθλητές κατέβαινε τον Σηκουάνα, μια ντροπιαστική στιγμή έλαβε χώρα με τη Νότια Κορέα να χαρακτηρίζεται ως Βόρεια Κορέα από τους εκφωνητές.
Καθώς η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας έπλεε στον ποταμό Σηκουάνα, τους δόθηκε η επίσημη ονομασία για τη Βόρεια Κορέα: «Republique populaire democratique de Coree» στα γαλλικά και μετά «Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» στα αγγλικά.
Η ΔΟΕ ανέφερε σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στην κορεατική γλώσσα X: «Ζητούμε βαθιά συγγνώμη για το λάθος που συνέβη κατά την παρουσίαση της ομάδας της Νότιας Κορέας κατά τη μετάδοση της τελετής έναρξης».
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment