Τρίτη 23  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Στηρίζουμε τους κατοίκους της κοινότητας Αχλάδας που πλήττονται από τις αυθαιρεσίες της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.»

Στηρίζουμε τους κατοίκους της κοινότητας Αχλάδας που πλήττονται από τις αυθαιρεσίες της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.»

Στηρίζουμε τους κατοίκους της κοινότητας Αχλάδας που πλήττονται από τις αυθαιρεσίες της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.»

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που θα γίνουν σήμερα (17-7-24) στις ώρες 9.00 π.μ. με 12.00 στο δρόμο Μελίτης- Αχλάδας

Οι κάτοικοι της κοινότητας Αχλάδας αγανακτισμένοι από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας της υγείας και της ζωής των κατοίκων κατά την εξόρυξη του λιγνίτη και τις άθλιες μεθοδεύσεις της Εταιρείας σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις των οικισμών προβαίνουν σήμερα σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τα αιτήματά τους είναι:
1. Να παρθούν μέτρα ασφάλειας και να τηρηθούν οι μεταλλευτικοί κανονισμοί αφού η εξόρυξη γίνεται σε απόσταση 70 μόνο μέτρων από τον οικισμό ενώ ο Μεταλλευτικός Κανονισμός προβλέπει ως ελάχιστο όριο τα 250 μέτρα.
2. Να τηρηθούν μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων που κινδυνεύουν από εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και διοξειδίου του θείου (SO2) ισχυρά δηλητήρια που εκπέμπονται από τις αυταναφλέξεις του λιγνίτη και μπορεί να επιφέρουν και τον θάνατο.
3. Να απαλλοτριωθούν συνολικά και οι τρεις οικισμοί του Χωριού αντί της άθλιας μεθόδευσης το κυρίου Μυτιληναίου και της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που αγοράζουν κατά το δοκούν επιλεκτικά κτήματα και σπίτια. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και πρωτοφανή στα χρονικά των απαλλοτριώσεων αυτού του είδους με προφανή στόχο να κυκλώσει τον οικισμό και να πάρει τα υπόλοιπα κοψοχρονιά.
Να θυμίσουμε ότι το ΥΠΕΝ, πριν δυο χρόνια περίπου, είχε κηρύξει την Εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» έκπτωτη λόγω καταστρατήγησης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Οι κύριοι λόγοι που επικαλέστηκε τότε το ΥΠΕΝ ήταν ότι «η Εταιρεία» υστέρησε από 40% έως 80% στις συμφωνημένες ποσότητες λιγνίτη για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης και δεν κατέβαλε το μίσθωμα προς το Δημόσιο από το 2017 μέχρι σήμερα.
Αργότερα όμως το ΥΠΕΝ, πάλι με τον ίδιο υπουργό κ. Σκρέκα, ανακάλεσε αυτή την απόφαση με το αιτιολογικό ότι «συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την άμεση λειτουργία του λιγνιτωρυχείου προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και ο εφοδιασμός με πρώτες ύλες».
Η ανάκληση αυτή «συμπίπτει» με την είσοδο στην Εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» συμφερόντων Ρόζα, του Ευάγγελου Μυτιληναίου, γνωστού κρατικοδίαιτου ολιγάρχη της Ενέργειας. Έκτοτε «η εταιρεία» ξεχνάει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης και το κάρβουνο που εξορίσει το στέλνει με φορτηγά στα Μπίντολα για να καεί σε έναν παμπάλαιο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό που ούτε κατά προσέγγιση δεν τηρεί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μπαίνουν από την ΕΕ για τους Ελληνικούς Σταθμούς.
Το αποτέλεσμα: Ο κύριος Μυτιληναίος εξάγει λιγνίτη και εισάγει ρεύμα πάμφθηνο, χωρίς την επιβάρυνση των τελών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αφού η γειτονική Χώρα δεν είναι στην ΕΕ και δεν συμμετέχει στο «Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων». Αυτό σημαίνει ότι ο μυτιληναίος πουλάει στην Ελληνική αγορά ρεύμα που το αγοράζει κατά 70% φθηνότερα από όσο στοιχίζει στις ελληνικές λιγνιτικές μονάδες και στις μονάδες με καύσιμο Φυσικό αέριο!!!
Σημαίνει ακόμα ότι ο κύριος Μυτιληναίος δεν τροφοδοτεί, ως έχει υποχρέωση, τον ΑΗΣ Μελίτης την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (μέχρι την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5) ο οποίος παραμένει τρία χρόνια κλειστός λόγω έλλειψης καυσίμου. Ταυτόχρονα η πραγματική ρύπανση, που δε γνωρίζει σύνορα περνάει στη Χώρα μας και την υφίστανται οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας.
Επίσης ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ακόμα και της καινούργιας Πτολεμαΐδας 5» το 2026. Στον Μυτιληναίο δίνει άδεια εξόρυξης μέχρι το τέλος του 2028 και βλέπουμε…..
Αυτά όλα συνθέτουν ένα τεράστιο σκάνδαλο που γίνεται με τη συμμετοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και των μηχανισμών της ΕΕ με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και συγκεκριμένα εδώ του Ευάγγελου Μυτιληναίου που αρμέγει ποικιλοτρόπως τον Ελληνικό Λαό.
Οι κάτοικοι της Αχλάδας έχουν απόλυτο δίκαιο και με τον αγώνα τους ενωμένοι θα νικήσουν «τα μεγάλα συμφέροντα.
Εμείς ως «ΑΡ.ΣΥ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας και με όλες τις μορφές τους κατοίκους και σήμερα αντιπροσωπεία του Σχήματος θα βρίσκεται στο χώρο των κινητοποιήσεων.

 

Νίκη των κατοίκων της Αχλάδας
Για μια και μόνο εταιρεία ηλεκτρισμού, καθετοποιημένη, 100% στο δημόσιο, κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

 

Κοζάνη 17/7/2024
«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021