Τρίτη 23  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Μπομπ Μενέντεζ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά ο Αμερικανός Γερουσιαστής

Μπομπ Μενέντεζ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά ο Αμερικανός Γερουσιαστής

Μπομπ Μενέντεζ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά ο Αμερικανός Γερουσιαστής

Ο αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ καταδικάστηκε την Τρίτη για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής δωροδοκιών σε χρυσό και μετρητά από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ και πράκτορες της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου βγήκε μετά από μια δίκη εννέα εβδομάδων στην οποία οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Δημοκρατικός έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να προστατεύσει και να πλουτίσει ο ίδιος και συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, με τη συνεργασία αξιωματούχων της Αιγύπτου και βοηθώντας τη χώρα να έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.


Ο 70χρονος Μενέντεζ δεν παραδέχθηκε ενοχή. Επέμεινε δημόσια ότι έκανε μόνο τη δουλειά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Είπε ότι οι ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ από το FBI ανήκαν στη σύζυγό του, Ναντίν Μενέντεζ. Και αυτή κατηγορήθηκε, αλλά η δίκη της αναβλήθηκε για να μπορέσει να αναρρώσει από την επέμβαση για καρκίνο του μαστού. Η ίδια έχει δηλώσει αθώα.

Η ετυμηγορία, που εκδόθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, έρχεται τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών και δυνητικά καταδικάζει τις πιθανότητες του Μενέντεζ να να επανεκλεγεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Η δίκη ήταν η δεύτερη φορά που ο Δημοκρατικός του Νιου Τζέρσεϊ αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά. Σε μια προηγούμενη δίωξη για άλλες κατηγορίες το 2017 απαλλάχθηκε.

Οι συγκατηγορούμενοί του, δύο επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, καταδικάστηκαν επίσης. Ένας άλλος επιχειρηματίας ομολόγησε την ενοχή του πριν από τη δίκη και κατέθεσε εναντίον του Μενέντεζ και των άλλων κατηγορουμένων.

Μετρητά σε… μπότες
Η απόφαση των ενόρκων είναι το επιστέγασμα μιας μακράς έρευνας που περιελάμβανε μια επιδρομή του FBI τον Ιούνιο του 2022 στο σπίτι του ζευγαριού στο Ινγκλγουντ Κλιφς. Στο σπίτι, οι πράκτορες του FBI βρήκαν ράβδους χρυσού αξίας σχεδόν 150.000 δολαρίων και μετρητά, κυρίως σε στοίβες χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων, συνολικού ύψους άνω των 480.000 δολαρίων.

Ένας πράκτορας κατέθεσε ότι διέταξε να κατασχεθούν τα τιμαλφή επειδή υποψιαζόταν ότι μπορεί να ήταν προϊόντα εγκλήματος. Στοίβες με μετρητά, είπε, βρέθηκαν γεμισμένες σε μπότες, κουτιά παπουτσιών και μπουφάν που ανήκαν στον γερουσιαστή.

Στη δίκη, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι ράβδοι χρυσού, τα μετρητά και ένα αυτοκίνητο ήταν δωροδοκίες. Οι δικηγόροι υπεράσπισης το αμφισβήτησαν, υποστηρίζοντας ότι ο χρυσός ανήκε στη σύζυγό του. Είπαν ότι τα μετρητά προήλθαν από τη συνήθη συσσώρευση μετρητών από τον γερουσιαστή στο σπίτι, που είχε μάθει ότι οι γονείς του διέφυγαν από την Κούβα το 1951 με μόνο τα μετρητά που είχαν κρύψει.

Βοήθεια στην Αίγυπτο
Πιο συγκλονιστικές από τα μετρητά ή τον χρυσό, ωστόσο, ήταν οι μαρτυρίες ότι ο Μενέντεζ είχε κερδίσει μερικά από αυτά χρησιμοποιώντας την ισχυρή του θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να λάβει μέτρα που ωφέλησαν την Αίγυπτο, έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, χώρα που συχνά υπόκειται σε κριτική για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Ναντίν Μενέντεζ υπήρξε σγωγός στον ισχυρό σύζυγό της, ανταλλάσσοντας μηνύματα με έναν Αιγύπτιο στρατηγό και κανονίζοντας επίσκεψη στην Ουάσιγκτον από τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου. Σε έναν στρατηγό έστειλε μήνυμα: «Όποτε χρειαστείς οτιδήποτε, έχεις τον αριθμό μου και θα τα κάνουμε όλα να συμβούν».

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ανέφεραν οι εισαγγελείς, βοήθησε Αιγύπτιους αξιωματούχους με πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο και με τη σύνταξη επιστολής σε συναδέλφους του γερουσιαστές που ενθάρρυνε να άρουν την απαγόρευση στρατιωτικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κατηγορίες, που ανακοινώθηκαν αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, επεκτάθηκαν με την πάροδο του χρόνου, περιλαμβάνοντας τελικά δωροδοκία, εκβίαση, απάτη, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, συνωμοσία και για ενέργειες υπέρ ξένης χώρας, της Αιγύπτου.

https://www.documentonews.gr/article/mpomp-menentez-enoxos-gia-diafthora-o-amerikanos-geroysiastis/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021