Απίστευτο περιστατικό: ΑμεΑ ταξιδεύει στο γκαράζ του ferry boat για Θάσο γιατί δεν υπήρχε ράμπα!
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 973
Απίστευτο περιστατικό: ΑμεΑ ταξιδεύει στο γκαράζ του ferry boat για Θάσο γιατί δεν υπήρχε ράμπα!
Για 45 ολόκληρα λεπτά ένα παιδί με αναπηρία αναγκάστηκε να μείνει στο γκαράζ του πλοίου που εκτελεί το δρομολόγιο Κεραμωτή Καβάλας-Θάσος επειδή δεν υπήρχε ράμπα για ΑμεΑ στο πλοίο.
Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που αποτυπώνει τις συνθήκες μεσαίωνα που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα τα άτομα με κινητικές δυσκολίες στην Ελλάδα. Στη φωτογραφία του kavalapost.gr, φαίνεται η μητέρα του παιδιού που κάθεται μαζί του στην λίγη σκιά που τους παρέχει η σκάλα στο γκαράζ του πλοίου. Εν μέσω καύσωνα κάθονται δίπλα ακριβώς από έναν κάδο σκουπιδιών.
«Θα γίνουμε ποτέ χώρα επιτέλους ή να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να ψάχνουμε για κάποια άλλη που σέβεται τους πολίτες της με όλες τους τις ιδιαιτερότητες;», αναρωτήθηκε ρητορικά στο kavalapost η μάρτυρας του περιστατικού. Η εικόνα έκανε τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου, δυστυχώς όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας ενός τέτοιου συμβάντος.
Το documentonews.gr επικοινώνησε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σχετικά με τον συμβάν. Δεν είναι λίγα τα πλοία στη χώρα μας που, επειδή έχουν κατασκευαστεί σε παλαιότερες δεκαετίες, πολλές φορές δεν έχουν καν μια ράμπα ή δεν τους έχουν προστεθεί οι κατάλληλες υποδομές για να είναι καθολικά προσβάσιμα (πχ ανελκυστήρας σκάλας για άτομα με κινητικά προβλήματα).
Αλλά δεν είναι μόνο θέμα παλαιότητας, αλλά και προθυμίας της εκάστοτε εταιρείας και του πλοιοκτήτη να τηρεί τους κανόνες προσβασιμότητας για να μην επαναλαμβάνονται τέτοιες τριτοκοσμικές σκηνές, όπως αυτή με το μικρό παιδί στο δρομολόγιο Κεραμωτή-Θάσος.
Ο πρόεδρός της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε : «Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Η χώρα οφείλει να παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και ισότιμες προς όλους τους πολίτες, αν θέλει πραγματικά να θεωρείται παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλοία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων προσβασιμότητας. Δεν πρέπει να τους δίνεται άδεια. Σε κανένα πλοιοκτήτη που δεν φροντίζει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και χαρακτηριστικά στα πλοία του που είναι συμβατές με το Σύνταγμα, τη Διεθνή Σύμβαση για την Αναπηρία, τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις αρχές ίσης μεταχείρισης και προσβασιμότητας».
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment