Πέμπτη 27  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ο Σάντσεθ στην Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ στο λάδι, ο Μητσοτάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας

Ο Σάντσεθ στην Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ στο λάδι, ο Μητσοτάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας

Ο Σάντσεθ στην Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ στο λάδι, ο Μητσοτάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας
Ενώ στην Ελλάδα η συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κάνει ταμείο με τις αυξήσεις και το ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης καταδικάζοντας τη μέση οικογένεια, στην Ισπανία η σοσιαλιστική κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς την αντίθετη πολιτική.

Από τον Ιανουάριο του 2023 η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είχε καταργήσει το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα: γάλα, ψωμί, αυγά, τυρί, φρούτα, όσπρια, λαχανικά με ρίζες, δημητριακά, λαχανικά, αλεύρι αρτοποιίας


Τώρα έρχεται να προσθέσει σε αυτά και το λάδι μαζί με τα σπορέλαια, όχι μόνον για να βοηθήσει τους καταναλωτές, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές αλλά και για να διατηρηθούν οι ισπανικές διατροφικές παραδόσεις!

Διαβάστε επίσης: Πατέλης: «Πιο πολύ ταπεινότητα λιγότερα λόγια, περισσότερη δουλειά» – Άρνηση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Αρχικά η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση κατάργησής του από την 1η Ιουλίου, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Τρίτη, 25 Ιουνίου καθώς πλέον το μέτρο έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνητικών εταίρων.

Το ελαιόλαδο διατηρούσε μέχρι πρότινος έναν ΦΠΑ της τάξης του 5% (από 10% που ήταν προηγουμένως) που καταργείται.

Σημαντικό για την ισπανική οικονομία και τον πολιτισμό
Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο και η παραγωγή του δημιουργεί μεγάλο αριθμό άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στη χώρα. Επιπλέον, το προϊόν αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας πολλών ισπανικών περιοχών. Το ελαιόλαδο, εν ολίγοις, είναι ένα προϊόν μεγάλης οικονομικής σημασίας, αλλά έχει επίσης βαθιές πολιτιστικές και γαστρονομικές ρίζες. Η ασταμάτητη άνοδος της τιμής του αποτελούσε επομένως πρόβλημα για τη χώρα.

Τα οικονομικά στοιχεία
Η Ισπανία, που προμηθεύει σχεδόν το 50% του συνόλου του ελαιολάδου παγκοσμίως, είναι μαζί με την Ελλάδα οι πρώτες χώρες στην κατανάλωση αυτού του προϊόντος, με σχεδόν 14 λίτρα να αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (COI).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι είναι 176% και ήταν αναλογικά αποτέλεσμα κυρίως της ακραίας ξηρασίας. Όλα αυτά, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις μειώθηκαν κατά 34% την περασμένη περίοδο. Η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για να προστατεύσει έναν από τους εθνικούς θησαυρούς της χώρας.

«Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Εκτός από το να «ανακουφίσει το πορτοφόλι των Ισπανών», συνέχισε, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα επιτρέψει να «υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας».

https://www.documentonews.gr/article/megali-fotia-sto-alpoxori-hleias-enas-nekros-sti-myrtia-kleisti-i-patron-pyrgoy-sta-doyneika-videos/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021