Κυριακή 28  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Άδωνις Γεωργιάδης / Νέο χαράτσι - Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους δύο γνωστά παυσίπονα

Άδωνις Γεωργιάδης / Νέο χαράτσι - Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους δύο γνωστά παυσίπονα

Αντιδράσεις φαρμακευτικών συλλόγων για την απόφαση του υπουργείου Υγείας - Τα φάρμακα προορίζονται για ισχυρούς πόνους σε πολύ ευπαθείς ομάδες
Από την τσέπη τους θα καλούνται πλέον να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι δύο γνωστά παυσίπονα, τα οποία το υπουργείο Υγείας έβγαλε από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, με Φαρμακευτικούς Συλλόγους να αντιδρούν κάνοντας λόγο για μια «ακατανόητη» απόφαση.

Πρόκειται για τα σκευάσματα LONARID-N και LONALGAL tb, τα οποία προορίζονται για ασθενείς που αντιμετωπίζουν πολύ ισχυρούς πόνους, όπως οι καρκινοπαθείς. «Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στις 29-4-2024 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα φαρμακευτικά σκευάσματα LONARID-N tb. & LONALGAL tb. απεντάχθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα, δηλαδή οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει πλέον να πληρώνουν εξ΄ ολοκλήρου από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά» επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, το μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Σαρδέλης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης και ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος.

Και υπογραμμίζουν ότι «τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση».

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μια «ακατανόητη απόφαση» του υπουργείου Υγείας, να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα, ειδικά από τη στιγμή «που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Και τονίζουν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια κίνηση που «αποτελεί κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.

Μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ζητά να επανεξεταστεί το θέμα, ώστε να μην βγουν τα εν λόγω σκευάσματα από την λίστα σημειώνοντας ότι «προορίζονται για ισχυρούς πόνους σε πολύ ευπαθείς ομάδες - καρκινοπαθείς».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στις 29-4-2024 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα φαρμακευτικά σκευάσματα LONARID-N tb. & LONALGAL tb. απεντάχθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα, δηλαδή οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει πλέον να πληρώνουν εξ΄ ολοκλήρου από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Θυμίζουμε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.

Θυμίζουμε επίσης ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.

Γι΄ αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο.

Τέλος θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.

Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης Νομοθεσίας.

Η Κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Δαγρές Γιάννης

Αντιπρόεδρος ΦΣΑττικής-ΝΠΔΔ

Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ

Σαρδέλης Χαράλαμπος

Μέλος ΔΣ ΦΣΘεσαλονίκης-ΝΠΔΔ

Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ

Σκουντάκης Αριστοτέλης

Πρόεδρος ΦΣΗρακλείου-ΝΠΔΔ

Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ

Σταματάκος Αλέξανδρος

Αντιπρόεδρος ΦΣΚέρκυρας-ΝΠΔΔ

Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ

https://www.avgi.gr/koinonia/485205_neo-haratsi-oi-asfalismenoi-tha-plironoyn-apo-tin-tsepi-toys-dyo-gnosta-paysipona



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021