Η Αναγνώρισις της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού - Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και η Εύξεινος Λέσχη Πτολεμαΐδος
Ασφαλώς και η μνήμη ενάντια στη λήθη
Απίστευτα πράγματα, η τρέλα και η ψυχή ορισμένων ανθρώπων και με πρωταγωνιστικό ρόλο του αποθανόντος, έκαναν τα αδύνατα-δυνατά.
Η Ελλάς στα "Μέσα" εκφραζόταν μέχρι εκείνη την περίοδο μέσω της Πελοποννησιακορουμελιώτικης παραδόσεως, πολιτισμικά, πολιτικά και ιστορικά.
Το ζήτημα του Ποντιακού Ελληνισμού έλειπε.
Το συντηρούσαν οι Σύλλογοι, τους οποίους αναγνώριζε το Ελληνικό Κράτος αλλά σιωπούσε για το Διγενή Ακρίτα, που αυτός δεν ήτο άλλος από τον Ποντιακό Ελληνισμό, στα ακρότατα του Βυζαντίου. Και ο λόγος; Να μην δημιουργήσουμε εντάσεις με τους Τούρκους.
Είναι σίγουρο θα γινόταν κάποια στιγμή η αναγνώριση, υπήρχε ένας ιστορικός αλυτρωτισμός στην ψυχή των Ποντίων που έβραζε. Όμως πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε αυτός ο άνθρωπος.
Είναι μεγάλη η τιμή για την Εορδαία, που ένας άνθρωπος σαν το Χαραλαμπίδη, κίνησε, ανάδειξε, φώτισε, πίεσε, εκβίασε την Ιστορία.
Είναι πολύ μεγάλη η τιμή για την Εορδαία.
Συλλυπητήρια εις όλους μας, ο Δήμος της Εορδαίας πρέπει επιτέλους να διατηρήσει τη μνήμη.
Ακούτε κύριε Δήμαρχε;
Ακούτε κύριε επί των Πολιτιστικών.
Ο άνθρωπος αυτός συναντήθηκε με την Ιστορία.
Διαβάζουμε σε σχετικό κείμενο της εφημερίδος ptolemeos την "20 Μαΐου 2023" - https://e-ptolemeos.gr/pontiaki-genoktonia-apo-tous-agones-gia-tin-anagnorisi-stin-anairesi-kai-ton-katevnasmo-tou-moysiadi-panagioti
Εν συντομία εμπνευστής της ιδέας για την διεκδίκηση της Γενοκτονίας είναι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ,ενώ της ημέρας Μνήμης ο Νεοκλής Σαρρής σύμφωνα με δήλωσή του.
Ο φορέας, που διεκδίκησε την αναγνώριση είναι η Εύξεινος Λέσχη Πτολεμαΐδας και ο σύλλογος Αργώ Καλλιθέας ,που ενσάρκωσαν τις ιδέες του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Η Εύξεινος λέσχη με απόφασή της τον Σεπτέμβρη του 1986 οργάνωσε διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις που είχαν όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά των κομματικών νεολαιών της εποχής, όπως αφίσες ,ανακοινώσεις, πανό, πλακάτ, συνθήματα ,όπως ( Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη, 62 χρόνια προσφυγιάς αλλοτρίωσης και σιωπής, Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των ποντίων, Κεμαλ Πασά σφαγέα των Λαών ,Από την Γενοκτονία στην Αναγέννηση , Λαός χωρίς Μνήμη έθνος χωρίς Ταυτότητα, Να διαμορφώσουμε την Ιδεολογία μας.) Προβολή διαφανειών ,κεντρικές ομιλίες από τους Μιχάλη Χαραλαμπίδη , Περικλή Ροδάκη , Νεοκλή Σαρρή, Χρήστο Κηπουρό. Συσκέψεις με τις ποντιακές οργανώσεις υπό την αιγίδα της ΠΕΠΣ. Η πρώτη σύσκεψη έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Πτολεμαΐδας με 13 ποντιακούς συλλόγους στην οποία ο Χαραλαμπίδης ανέλυσε και παρουσίασε το οργανωτικό πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα. Ένας σχεδιασμός, που προϋπόθετε την ενότητα των ποντιακών συλλόγων σε μία ιστορική και ιδεολογική σύγκληση. Πρότεινε την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων μνήμης σε όλους τους συλλόγους, τη συνεργασία με αντίστοιχα κινήματα λαών και ομάδων και κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα σε σύμπλευση για την διεκδίκηση της γενοκτονίας..
Συμφωνήθηκε επίσης το εκκολαπτόμενο τότε ποντιακό κίνημα να παραμείνει ακομμάτιστο και να δράσει αυτόνομα στηριζόμενο στο λαό ,που υπέστη το έγκλημα.
Μετά από 31 χρόνια ψήφισης της 19ης του Μάη μπορώ να ισχυριστώ, πως ο κυριότερος λόγος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στις μεγαλειώδεις πορείες . Επιβάλλονταν εμείς οι Πόντιοι να μάθουμε να κάνουμε πορείες, για ένα δικό μας καθαρά ζήτημα. Την ίδια περίοδο που εξελίσσονταν το κίνημα εντάχθηκαν σε αυτό πολλοί πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ. Που αποτέλεσε μια ενδυνάμωση στην προσπάθειά μας.
Να ευχαριστήσω και πάλι τον ανύπνωτο κ. Κωτίδη, δια τις παραπομπές!
Πρέπει να μάθουμε να κεφαλαιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της Πόλεως! Υείαν, Ευλογίαν και Καλόν Χρονίαν!!!
Πολιτίδης Χρήστος
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment