Π. Κουκουλόπουλος: «Διαρκές ζητούμενο η ευρωπαϊκή σύγκλιση»
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 475
Π. Κουκουλόπουλος: «Διαρκές ζητούμενο η ευρωπαϊκή σύγκλιση»
Τη διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την ανάγκη πολύπλευρης σύγκλισης της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέδειξε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, στη Βουλή, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με αντικείμενο τις ετήσιες Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) για το 2022.
Ειδικότερα, ανέλυσε τον αμφίδρομο χαρακτήρα της σύγκλισης, «αφενός μεν ως απαίτηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ως εσωτερική διαδικασία αυτοβελτίωσης». «Η σύγκλιση των κρατών - μελών ανήκει στους θεμελιώδεις στόχους που έθεσε η Ε.Ε., ήδη από τα αρχικά της στάδια. Ένας στόχος, όμως, που συνεχώς στην πράξη “σκοντάφτει”. Δεν γίνεται να ασκούμε μόνο κριτική για το τι πρέπει να βελτιωθεί στην Ε.Ε., να απαιτούμε από αυτήν μια σειρά βήματα, αλλά ταυτόχρονα να αφήνουμε τα δικά μας στην άκρη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως «για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα κριτήρια αξιολόγησης της πορείας της Χώρας, που η Παράταξή μας θέτει σταθερά εδώ και χρόνια».
«Μ’ αυτό το κριτήριο, μιλώντας για το 2022, χαιρετίζουμε τη μικρή μεν, μετρήσιμη δε, προσπάθεια αμοιβαιοποίησης του χρέους που έγινε με ενιαίο δανεισμό των κρατών μελών για να ενισχυθεί το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και όλες οι επιμέρους δράσεις. Αποτελεί σημαντικό βήμα, μικρό σε μέγεθος, μεγάλο σε συμβολισμό. Για να λέμε βεβαίως τα πράγματα με το όνομά τους, προφανώς δεν έχει προκύψει αμοιβαιοποίηση χρέους, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα», τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος.
Δεδομένου ότι η συνεδρίαση διεξαγόταν λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση όπου είχε εξεταστεί η Έκθεση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2021, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών εστίασε στα εξής συγκριτικά δεδομένα:
«1) Στο εμφανές χρονικό χάσμα, καθώς η Έκθεση του Ελληνικού Ε.Σ. αφορούσε το 2021, ενώ του Ευρωπαϊκού Ε.Σ. το 2022. Είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να συγκλίνουμε, για να διευκολύνουμε και το κοινοβουλευτικό μας έργο.
2) Στις λεκτικές διατυπώσεις και τους βαθμούς ελευθερίας που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Ε.Σ., όπως τη χρήση της λέξης “απάτη”, την αρνητική γνώμη για τον προϋπολογισμό εξόδων, την επιφύλαξη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν αποτελεί κριτική για το Ελληνικό Ε.Σ., το οποίο άλλωστε προσφάτως αποτύπωσε το “πάρτι” απευθείας αναθέσεων.
3) Τους κανόνες που αξιοποιούνται για να φθάνει το Ευρωπαϊκό Ε.Σ. σε αρνητική ή θετική γνώμη ή σε επιφύλαξη. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε και θωρακίσουμε θεσμικά την αυτοτέλεια του Ελληνικού Ε.Σ.».
Στο πέρας της ομιλίας του, ο Βουλευτής Κοζάνης έθεσε ερωτήματα στον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Ε.Σ., για τις απευθείας αναθέσεις σε επίπεδο Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για τις ελληνικές περιπτώσεις που έχει επιληφθεί η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης). Αναφέρθηκε δε ειδικά στην υπόθεση που είχε αναδείξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αφορά «την υποκοστολόγηση μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και παπουτσιών από την Κίνα, για την οποία καταλογίστηκε στην Ελλάδα ιλιγγιώδες πρόστιμο 367 εκατομμυρίων, το οποίο μαζί με τόκους υπερημερίας κλπ αγγίζει τα 680 εκατομμύρια, δηλαδή φθάνει στο ποσό που η Κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει με το φορολογικό νομοσχέδιο από τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment