Τρίτη 2  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

ΙΕΑ: "Τελείωσε η χρυσή εποχή του αερίου" - Κορύφωση ορυκτών καυσίμων σύντομα, αλλά και ανάγκη συνεχών επενδύσεων στην παραγωγή τους

ΙΕΑ: "Τελείωσε η χρυσή εποχή του αερίου" - Κορύφωση ορυκτών καυσίμων σύντομα, αλλά και ανάγκη συνεχών επενδύσεων στην παραγωγή τους

Η συνολική ζήτηση για ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα αυτής της δεκαετίας κατά 3 EJ ετησίως ως το 2050, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΙΕΑ.

Το γεγονός αυτό, αν και θετικό, δεν επαρκεί από μόνο του για την επίτευξη του κλιματικού στόχου, επισημαίνει ο οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του.

 

Οι εκπομπές προβλέπεται να φτάσουν το απόγειό τους στα μέσα της δεκαετίας, όμως ο ρυθμός μείωσής τους δεν συμβαδίζει με τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.


Παράλληλα, ο ΙΕΑ τονίζει ότι οι μελλοντικές τάσεις για τη ζήτηση στο κάθε ορυκτό καύσιμο διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, με πτώση στις ανεπτυγμένες οικονομίες και άνοδο στις αναπτυσσόμενες.

Στην περίπτωση του πετρελαίου, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης οδηγεί σε μια σημαντική αλλαγή: Ως τα τέλη της δεκαετίας οι οδικές μεταφορές θα σταματήσουν να συνεισφέρουν στην άνοδο της ζήτησης για πετρέλαιο. Αντιθέτως, η ζήτηση για πετροχημικά θα συνεχίσει να αυξάνεται ως το 2050, αλλά θα είναι χαμηλότερη από τη χαμένη ζήτηση των μεταφορών.

Στο φυσικό αέριο ο ΙΕΑ τονίζει ότι η ενεργειακή κρίση της τελευταίας διετίας ήταν το τέλος της "χρυσής εποχής" του συγκεκριμένου καυσίμου. Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η πτώση στην κατανάλωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο από το 2030 και έπειτα μέσω της παράλληλης χρήσης πράσινου υδρογόνου.

Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός επισημαίνει ότι η πορεία θα έχει σκαμπανεβάσματα και προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια. "Οι κορυφώσεις της ζήτησης που αναμένουμε με βάση τις τωρινές πολιτικές δεν απομακρύνουν την ανάγκη για επενδύσεις σε προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου του πόσο έντονη είναι η φυσική εξάντληση των υφιστάμενων κοιτασμάτων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι για μεγάλα νέα έργα σε αυτούς τους κλάδους", προειδοποιεί.

https://energypress.gr/news/iea-koryfosi-orykton-kaysimon-syntoma-alla-kai-anagki-synehon-ependyseon-stin-paragogi



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021