Πτολεμαΐδα: Το προζύμι της χρονιάς με το αγιασμένο Σταυρολούλουδο (Βασιλικό)
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 5576
Ζήτησε όμως την προστασία της Αγίας γιατί φοβόταν για τη ζωή της. Ήξερε ότι θα τη σκότωναν οι Εβραίοι που μισούσαν θανάσιμα τους Χριστιανούς. Η Αγία Ελένη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εξασφαλίσει την προστασία της κοπέλας και εκείνη με τη σειρά της, της υπέδειξε έναν Εβραίο που λεγόταν Ιούδας, ο οποίος γνώριζε το ακριβές σημείο που βρισκόταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός.
Ο Ιούδας όμως αρνιόταν πεισματικά να υποδείξει τον Άγιο Τόπο, που ήταν θαμμένος ο Σταυρός. Τότε τον κατέβασαν σε ένα ξεροπήγαδο και τον άφησαν 7 μέρες νηστικό, χωρίς ψωμί και νερό. Την έβδομη όμως ο Ιούδας δεν άντεξε και φώναξε να τον βγάλουν και θα τους έδειχνε τον τόπο που σταυρώθηκε ο Χριστός. Πράγματι οδήγησε την Αγία Ελένη στο σημείο εκείνο. Στο μέρος αυτό φύτρωνε ένα φυτό ευωδέστατο που το ονόμασαν βασιλικό χόρτο ή απλά βασιλικό προς τιμήν της Αγίας Ελένης. Πολλές φορές οι Εβραίοι και οι Εθνικοί το είχαν ξεριζώσει, αλλά εκείνο ξαναφύτρωνε πιο δυνατό και πιο ευώδες.
Η Αγία Ελένη προσευχήθηκε τότε στον Κύριο και αμέσως έγινε σεισμός. Σκίστηκε εκεί ο τόπος και από αυτό το βάθος πετάχτηκε ευώδες θυμίαμα. Μόλις είδε το θαύμα ο Ιούδας πίστεψε και έγινε Χριστιανός. Αμέσως άρχισαν οι ανασκαφές και βρέθηκαν οι τρεις σταυροί σ’ ένα μικρό κοίλωμα. Δεν ήξεραν όμως ποιος από τους τρεις ήταν του Χριστού. Εκείνη τη στιγμή εκεί κοντά ήταν μια ετοιμοθάνατη γυναίκα που έπασχε από χρόνια αρρώστια. Τοποθέτησαν πάνω της τους δύο σταυρούς των ληστών, αλλά τίποτα δεν έγινε, μόλις όμως ακούμπησε πάνω της τον τρίτο σταυρό, η γυναίκα που ψυχορραγούσε έγινε αμέσως καλά. Τότε κατάλαβαν ότι αυτός ήταν ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου.
Σύμφωνα με το έθιμο την ημέρα του εορτασμού της Υψώσεως του Σταυρού μοιράζεται βασιλικός γιατί η Αγία Ελένη βρήκε τον Σταυρό του Κυρίου σε ένα χώρο που ήταν κατάφυτος από βασιλικούς και για τον λόγο αυτό ο ιερέας μοιράζει στους πιστούς κλαδάκια βασιλικού. Με τον Αγιασμό και τον βασιλικό της Υψώσεως του Σταυρού φτιάχνεται το προζύμι της νέας χρονιάς που τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν για να ζυμώσουν το ψωμί αλλά και τα πρόσφορα.
...................................................................................................................................................
Πτολεμαΐδα: Το προζύμι της χρονιάς με το αγιασμένο σταυρολούλουδο
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment