σ.σ. Δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολίτες και αρχές της Καστοριάς. Καλές οι καθησυχαστικές θεωρίες των ντόπιων «πρακτικάριων» και των επιστημόνων με πτυχίο Google, αλλά καλό θα ήταν να γίνει κάποια στιγμή ένα πιο σοβαρό zoom in στο ζήτημα.
Για δείτε τι γράφει η ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών):
Η φύση εκπέμπει SOS και στην Ελλάδα ο αρμόδιος Υπουργός ασχολείται με τις εκλογές, ενώ οι υπηρεσίας αδιαφορούν παντελώς
Μετά τα ψόφια ψάρια την λίμνη Κερκίνη, και την περιβαλλοντική καταστροφή, που το ΠΑΚΟΕ ανέδειξε, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη λίμνη Κάρλα, για την οποία θυμίζουμε ότι η ελληνική πολιτεία εγκλημάτησε όταν αποφάσισε την αποξήρανση της και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία μία επίπονη και συνεχή προσπάθεια αναδημιουργίας της.
Νεκρά ψάρια εκβράζονται και στη λίμνη Κάρλα και το ΠΑΚΟΕ, όπως κάνει συστηματικά εδώ και στα 44 χρόνια λειτουργίας του, αποκαλύπτει πως και αυτό το φαινόμενο είναι συνέπεια ρύπανσης και μόλυνσης.
Το ΠΑΚΟΕ συναντήθηκε την Πέμπτη 4-5-2023 με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Γιάννη Μητσόπουλο, του Οργανισμού που συστάθηκε πριν από δύο χρόνια για την διαχείριση του εθνικού μας πλούτου, όπως είναι οι λίμνες Κερκίνη και Κάρλα.
Η θλιβερή διαπίστωσή μας είναι ότι υπάρχει ένα απίστευτο μέγεθος ασχετοσύνης. Δεν είναι δυνατό στο 2023 για ενάμιση μήνα από τότε που διαπιστώθηκε πρώτη φορά το φαινόμενο στη λίμνη Κερκίνη να μην γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού τι προκάλεσε το θάνατο του πληθυσμού των ψαριών της λίμνης και να χρειαστεί ακόμα ένας μήνας ερευνών, γιατί δεν δόθηκαν στα αρμόδια ερευνητικά τμήματα ζωντανά δείγματα, αλλά νεκρά ψάρια, στα οποία είχαν πεθάνει και τα μικρόβια. Και το λάθος αυτό είναι του υπεύθυνου για την διαχείριση της λίμνης κ. Ναζιρίδη, ο οποίος κατά τα άλλα δηλώνει πως δεν έχει ουσιαστικό ρόλο, αλλά συμβουλευτικό ρόλο στα θέματα της Κερκίνης.
Διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που να λύνει τα προβλήματά επί τόπου, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού ψάχνουν να βρουν το γνωστό, του γνωστού που μπορεί να φιλοτιμηθεί για να βοηθήσει όταν και αν προκύψει, λες και βρισκόμαστε στο 1960. Όπως έψαχναν έναν ψαρά να βρει και να ψαρέψει ένα από τα λίγα ζωντανά ψάρια για να σταλεί προς εξέταση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν νεκρά ψάρια και αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται.
Δεν υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός μέτρησης της ποιότητας των νερών στη λίμνη, για να γνωρίζουμε πότε και από πού εκβάλλεται ρύπανση και μόλυνση στα νερά της λίμνης για να προλαμβάνουμε τα προβλήματα και να μην τρέχουμε εκ των υστέρων, κατά τη συνήθη πρακτική στην Ελλάδα το διαπιστώνουμε σε τραγικά θέματα όπως στο δυστύχημα στα Τέμπη.
Δεν γίνεται λόγω των εκλογών, ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Αμυράς, να ασχολείται μόνο με τα της εκλογής του στην εκλογική του περιφέρεια και οι υπηρεσίας που υποτίθεται ότι εποπτεύει να αδιαφορούν και δεν γίνεται οι αξιόλογοι καθηγητές και επιστήμονες, Μαρία Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνος Τριάντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ να μην έχουν σημάνει γενικό συναγερμό στον Οργανισμό, που διοικούν και ο οποίος λειτουργεί με ρυθμό χελώνας.
Το ΠΑΚΟΕ εδώ και 44 χωρίς καμία κομματική εξάρτηση θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες και αυτό είναι η δική του, διαχρονική δέσμευση.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment