Λάθη και ελλείψεις στην επιχείρηση πυρόσβεσης
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 422
Μπορεί οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να μιλούν για επιτυχή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, όμως γνώστες της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς όσο και στην εκκένωση της περιοχής θεωρούν ότι η επιχείρηση ήταν τουλάχιστον προβληματική, εάν όχι αποτυχημένη.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του απόστρατου αντιστράτηγου και πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν ειδικού ερευνητή και πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος επέκρινε τον μηχανισμό για καθυστερημένη αντίδραση με συνέπεια την επέκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και για την ανοργανωσιά που υπήρξε στην εκκένωση της περιοχής.
«Εκτιμώ ότι δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση γιατί εάν υπήρχε, μέσα σε δέκα λεπτά θα παρενέβαιναν τα δύο έμφορτα με νερό αεροσκάφη που θα επιτηρούσαν και θα την έσβηναν. Το ένα πετά από Γραμματικό, Νέα Μάκρη, Σούνιο και το άλλο από Γεράνεια μέχρι το Σοφικό. Λόγω του ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν κατηγορίας “4” είναι υποχρεωμένοι να ήταν εν πτήσει. Το γεγονός ότι καθυστέρησαν να την αντιμετωπίσουν άμεσα πιστεύω ότι ήταν η αιτία της καταστροφής που συνέβη. Οσο για την εκκένωση, πιστεύω ότι έγινε χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση».
Σημαντικός παράγοντας για την καθυστερημένη αντίδραση θεωρείται επίσης από τους ειδικούς η μεταστάθμευση των Καναντέρ τύπου CL-215 στη Σκύρο, ενώ το πρώτο πτητικό μέσο που πήγε καθυστερημένα ήταν το σταθμευμένο ελικόπτερο Ερικσον στο Τατόι. Ομως λόγω της μεγάλης πυκνότητας της βλάστησης και της σημαντικής καύσιμης ύλης που υπήρχε λειτούργησαν, όπως λένε, αρνητικά στον περιορισμό της αρχικής πυρκαγιάς στο δάσος όπου πριν από 45 χρόνια είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά στην οποία κάηκαν 40.000 στρέμματα. Ολα τα ανωτέρω, δε, συνέβησαν ενώ η Βαρυμπόμπη είναι στο 250 σελίδων σχέδιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού Αττικής στις περιοχές μεγάλης τρωτότητας, καθώς εντάσσεται στις περιοχές μίξης κατοικιών και δάσους.
Σημαντικά λάθη, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, συνέβησαν στην οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής αφού γι' αυτήν θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο το οποίο συντάσσεται από τις δημοτικές ή περιφερειακές αρχές και στο οποίο προβλέπεται πού θα συγκεντρωθούν οι κάτοικοι, με ποια μέσα και πού θα μεταφερθούν. «Η αποστολή και μόνο μηνύματος από το “112” δεν σημαίνει οργανωμένη απομάκρυνση, όπου ο καθένας κάτοικος μετακινείται αυτοβούλως και με δική του ευθύνη. Μετά το Μάτι και τις διώξεις σε βάρος επιτελικών της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μπορεί οι υπεύθυνοι να νομίζουν ότι επιτελούν το καθήκον τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει σχέση με οργανωμένη απομάκρυνση. Στη Βαρυμπόμπη έγινε ανοργάνωτη εκκένωση», μας επισήμανε, επίσης, έμπειρος απόστρατος.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ταφύλλης, δεν θέλησε να σχολιάσει την επιχειρησιακή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, εντούτοις επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ότι το ελληνικό μοντέλο Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία σχέση με τα διεθνή μοντέλα. «Δεν έχει προβλεφθεί ένας μηχανισμός που να μπορεί να διαχειριστεί πολλά και παράλληλα γεγονότα και να υπάρχει διαβάθμιση ενεργειών και αποκρίσεων των δομών του κράτους», μας ανέφερε συγκεκριμένα.
Εξι μοιραία σημεία στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ανέδειξε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές: μεγάλες καθυστερήσεις στην αρχή της πυρκαγιάς, μηδενική πρόβλεψη για τα φαινόμενα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, μηδενική προετοιμασία για τα εναέρια μέσα -όταν έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια-, πυροσβεστικά οχήματα που έρχονταν χωρίς νερό, πολύ μεγάλες ελλείψεις στη διαχείριση και στον συντονισμό, με αλλαγές μέσα στο πυροσβεστικό σώμα που αποδιοργάνωσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
https://www.efsyn.gr/politiki/305257_lathi-kai-elleipseis-stin-epiheirisi-pyrosbesis
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment