Τρίτη 14  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Απέραντη θλίψη για τον Πελέ

 

Ο «βασιλιάς» Πελέ «έφυγε» από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου στα 82 του χρόνια. Πάλεψε για περισσότερο από ένα χρόνο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Με τον θάνατό του «κλείνει» μια ολόκληρη εποχή του ποδοσφαίρου άλλων ημερών. Είναι εκείνος για τον οποίο τα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου θα εξακολουθούν να γράφουν πως είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τρεις φορές πανηγύρισε την κατάκτησή του: 1958, 1962 και 1970.

⇒ Καταιγισμός μηνυμάτων στο Twitter, με παράγοντες του ποδοσφαίρου, νυν και βετεράνους παίκτες, αλλά και απλούς φιλάθλους να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τις μοναδικές στιγμές που τους χάρισε...

 

Λιονέλ Μέσι: Αναπαύσου εν ειρήνη

Ο Πελέ, όταν η Αργεντινή κέρδισε το Μουντιάλ στο Κατάρ, ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram μια φωτογραφία της Εθνικής Αργεντινής και έγραψε:

«Σήμερα το ποδόσφαιρο συνεχίζει να λέει την ιστορία του, όπως πάντα, με ένα συναρπαστικό τρόπο. Ο Μέσι κατέκτησε το πρώτο Μουντιάλ του, όπως άξιζε στην πορεία του. Αγαπητέ φίλε μου Εμπαπέ, πέτυχες τέσσερα γκολ σε έναν τελικό. Τι δώρο ήταν για το μέλλον του αθλήματός μας να παρακολουθούμε αυτό το θέαμα. Και δεν θα μπορούσα να παραλείψω να συγχαρώ το Μαρόκο για την απίθανη πορεία του. Είναι φοβερό να βλέπουμε την Αφρική να λάμπει. Συγχαρητήρια Αργεντινή! Σίγουρα ο Ντιέγκο χαμογελάει τώρα».

Ο Μέσι τον αποχαιρέτησε με κοινές φωτογραφίες τους και μια ευχή: «Αναπαύσου εν ειρήνη»


Το «αντίο» του Κριστιάνο Ρονάλντο στον «αιώνιο Βασιλιά Πελέ»

Η ανάρτηση του CR7: «Τα βαθιά μου συλλυπητήρια σε όλη τη Βραζιλία, και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Edson Arantes do Nascimento. Ένα απλό "αντίο" στον αιώνιο Βασιλιά Πελέ δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να εκφράσει τον πόνο που όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος αγκαλιάζει αυτή τη στιγμή. Μια έμπνευση για τόσα εκατομμύρια, ένα σημείο αναφοράς χθες, σήμερα και για πάντα. Η αγάπη που πάντα μου έδειχνες ανταποδίδονταν σε κάθε στιγμή που μοιραζόμασταν ακόμα και από απόσταση. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η μνήμη του θα μείνει για πάντα σε όλους εμάς τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. Αναπαύσου εν ειρήνη βασιλιά Πελέ».

Κιλιάν Μπαπέ: «Η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ»

Ο σούπερ σταρ της Εθνικής Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ, απέτισε φόρο τιμής στον θρύλο του ποδοσφαίρου.

«Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μας έφυγε, αλλά η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη, Βασιλιά», έγραψε ο Μπαπέ, ο οποίος συχνά συγκρίνεται με τον Πελέ λόγω των επιτευγμάτων του στους αγωνιστικούς χώρους από πολύ νεαρή ηλικία...

«Ο πρώτος παγκόσμιος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου έκανε τους πάντες να χαμογελάσουν και τα κόλπα του  στο γήπεσο δεν στόχευαν ποτέ να μειώσουν τους αντιπάλους του», γράφει ο Guardian για τον Πελέ.

Και σημειώνει:

«Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου. Περισσότερο από αυτό, μαζί με τον Μοχάμεντ Άλι και τον Μπομπ Μάρλεϊ, ανήκε στην εκλεκτή ομάδα μαύρων αθλητών και καλλιτεχνών που ξεπέρασαν το πεδίο του αντικειμένου τους και πέτυχαν παγκόσμια φήμη τον 20ό, κερδίζοντας μια θέση πίσω από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Νέλσον Μαντέλα. Αν και κατηγορήθηκε τη δεκαετία του 1970 ότι είχε αριστερές συμπάθειες από την καταπιεστική στρατιωτική κυβέρνηση της Βραζιλίας, δεν ήταν επαναστάτης. Οι δημόσιες δηλώσεις του ήταν τόσο καλοπροαίρετα ανώδυνες όσο αυτές μιας διαγωνιζόμενης Μις Κόσμος που έκανε εκστρατεία για την παγκόσμια ειρήνη. Όμως το αποτέλεσμα της παρουσίας του, της υπεροχής του, βοήθησε να χαλαρώσουν τα δεσμά της αδαούς προκατάληψης».

AP Photo, File
Εξέπεμπε χαρά: έκλεβε τα βλέμματα και τις καρδιές
21:59
 
21:56

Η Σάντος αποχαιρέτισε τον «βασιλιά» της με ένα στέμμα και τη λέξη «αιώνιος»

Είναι η ομάδα στην οποία ανδρώθηκε κι έχτισε το «μύθο» του, απογειώνοντάς την ως την κορυφή του κόσμου. Στους επίσημους λογαριασμούς της βραζιλιάνικης ομάδας Σάντος στα social media, με το που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, ανέβηκε μία μεγάλη φωτογραφία ενός στέμματος, μαζί με τη λέξη «Αιώνιος».


Η Σάντος μάλιστα άλλαξε πρόσφατα το σήμα της, καθώς πρόσθεσε ένα στέμμα πάνω από τα δύο αστέρια της.


Ριβάλντο: Αιώνια η κληρονομιά σου

Ο Ριβάλντο έγραψε στο Twitter:

«Ευγνωμονώ τον Θεό που ο Πελέ είναι Βραζιλιάνος. Το ποδόσφαιρό μας είναι γνωστό και σεβαστό παγκοσμίως για όλα όσα έχει κάνει στο γήπεδο και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είμαι περήφανος που έπαιξα σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με το νούμερο 10, το οποίο καθαγίασε ο ίδιος. Βασιλιά Πελέ, η κληρονομιά σου είναι αιώνια».


Αντρέα Πίρλο: Για πάντα στην Ιστορία ο Βασιλιάς

Το αντίο του Αντρέα Πίρλο

 

Πώς ονομάστηκε Πελέ

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, δεν γνωρίζει πώς προέκυψε το προσωνύμιο, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν του άρεσε. Σημείωσε επίσης ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα («Το όνομά μου είναι Έντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Εντισον, είναι σημαντικός! »). Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στη Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.

AP PHOTO

Του το «κόλλησε» ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε. Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το pele που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η άλλη εκδοχή, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.

21:43

Καφού: Έχασα τον αδελφό μου

«Σήμερα έχασα τον αδερφό μου. Ως Καθολικός Χριστιανός, γνωρίζω ότι “με το θάνατο γεννιέται κανείς για την αιώνια ζωή”. Θα έχουμε όλη την αιωνιότητα για να είμαστε μαζί στο σπίτι του Πατέρα. Απλώς άφησε τον κόσμο των πραγμάτων που έχουν τέλος και πήγε στον κόσμο των πραγμάτων που δεν έχουν τέλος. Εις το επανιδείν, Πελέ», έγραψε ο Καφού.

«Σήμερα η Βραζιλία αποχαιρετά έναν από τους πιο επιφανείς γιους της: τον Πελέ, τον βασιλιά του ποδοσφαίρου. Εκλεγμένος αθλητής του αιώνα, ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο έκανε τον κόσμο να υποκλιθεί μπροστά στο ταλέντο του, πηγαίνοντας το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο στον βωμό των θεών», δήλωσε από την πλευρά του ο συμπατριώτης του, Ρομάριο.

: Ο κόσμος υποκλίθηκε στο ταλέντο του

Το «κινηματογραφικό ψαλίδι» του Πελέ


Οζίλ: Η Παράδεισος FC τώρα θα είναι ανίκητη για πάντα

Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής Μεσούτ Οζίλ, σημείωσε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του

«Καλό ταξίδι σε ένα από τους μεγαλύτερους θρύλους του ποδοσφαίρου. Είμαι σίγουρος ότι τώρα η Παράδεισος FC θα είναι ανίκητη για πάντα»


Είναι ο Πελέ ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;


Η ανάρτηση του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

«Ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για τον ποδόσφαιρο. Αναπαύσου εν ειρήνη θρύλε», έγραψε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής από την Αργεντινή. 


Το συγκινητικό «αντίο» της κόρης του

Όσο ο Πελέ έδινε τη μάχη του στο νοσοκομείο, η κόρη του και η οικογένειά του δεν έφυγαν στιγμή απ’ το πλευρό του.

Λίγο μετά το θάνατό του, η κόρη του Κέλι Νασιμέντο ανέβασε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα της.


«Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε απεριόριστα. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε...


«Αντίο» από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter

«Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του Ρέι Πελέ, που έφυγε ειρηνικά σήμερα από τη ζωή. Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα», γράφει (στα αγγλικά και τα πορτογαλικά) μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.



Τα τρία τρόπαια σε Μουντιάλ

Είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τρεις φορές πανηγύρισε την κατάκτησή του.

Την πρώτη φορά, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τουρνουά της Σουηδίας, το 1958, όπου εντυπωσίασε, σκοράροντας ακόμη και στον τελικό, κόντρα στη διοργανώτρια ομάδα (5-2).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Χιλή και σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε το δεύτερο τίτλο, αν κι ένας τραυματισμός στη βουβωνική χώρα στο δεύτερο ματς της διοργάνωσης τον ανάγκασε στη συνέχεια να μείνει μακριά από τους αγώνες και παρόλο που προσπάθησε, δεν μπορούσε να παίξει. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε με 3-1 την τότε Τσεχοσλοβακία.

Το 1970, στο Μεξικό, έφτασε στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο και στην απόλυτη αποθέωσή του, σημειώνοντας μάλιστα το πρώτο από τα τέσσερα γκολ που η Βραζιλία πέτυχε στον τελικό, επικρατώντας με 4-1 της Ιταλίας.


Το τελευταίο του παιχνίδι

Ο Πελέ αποχώρησε από την ενεργό δράση την 1η Οκτωβρίου 1977. Τότε που έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι του. Ένα φιλικό ματς, όπου αντίπαλες ήταν οι δύο ομάδες με τις οποίες αγωνίσθηκε στην καριέρα του, ο Κόσμος της Νέας Υόρκης και η Σάντος.

Το ματς έγινε στο Στάδιο Giants του Νιου Τζέρσεϊ, μπροστά σε 77.000 φιλάθλους. Ανάμεσά τους ήταν και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι.

Ο Πελέ το 1977 με τον Μοχάμεντ Άλι, στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του

AP Photo/Richard Drew, File

Ο Πελέ έπαιξε με την ομάδα των ΗΠΑ στο πρώτο ημίχρονο και εκείνη της Βραζιλίας στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.

Οι Βραζιλιάνοι προηγήθηκαν με γκολ του Ρεϊνάλντο, αλλά ο Πελέ ισοφάρισε με εκτέλεση φάουλ, σημειώνοντας το τελευταίο γκολ της καριέρας του. Το γκολ της νίκης για την Κόσμος της Νέας Υόρκης.


Στην κορυφή του κόσμου με τη Σάντος

Μία από τις ξεχωριστές ποδοσφαιρικές στιγμές-βραδιές του Πελέ, η δική του μαγική νύχτα αλλά και της Σάντος, ήταν στη Λισαβόνα, όταν ανέβηκαν μαζί στην κορυφή του κόσμου.

Ήταν 11 Οκτωβρίου 1962, όταν η Σάντος του Πελέ κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο, νικώντας (5-2) τη Μπενφίκα, σε μια μεγάλη συνάντηση, όπου αναμετρήθηκαν Πελέ και Εουσέμπιο.

Η Σάντος, που είχε επιβληθεί με σκορ 3-2 στη Βραζιλία, ήδη μετά από είκοσι πέντε λεπτά παιχνιδιού βρέθηκε μπροστά στο σκορ με δύο γκολ του Πελέ (0-2). Τα άλλα γκολ πέτυχαν Κουτίνιο, Πελέ και Πέπε, ενώ για τη Μπενφίκα σκόραραν οι Εουσέμπιο και Σαντάνα.


Ποιος ήταν ο Πελέ

Ο Πελέ είναι ένας από τους 20 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Time και ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, περισσότερο γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, έχει ανακηρυχθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

Την πρώτη φορά, μόλις 17 ετών, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τουρνουά της Σουηδίας, το 1958, όπου εντυπωσίασε, σκοράροντας ακόμη και στον τελικό, κόντρα στη διοργανώτρια ομάδα (5-2).

Το 1962, στη Χιλή και σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε το δεύτερο τίτλο, αν κι ένας τραυματισμός στη βουβωνική χώρα στο δεύτερο ματς της διοργάνωσης τον ανάγκασε στη συνέχεια να μείνει μακριά από τους αγώνες. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε με 3-1 την τότε Τσεχοσλοβακία.

Το 1970, στο Μεξικό, έφτασε στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο και στην απόλυτη αποθέωσή του, σημειώνοντας και το πρώτο από τα τέσσερα γκολ που η Βραζιλία πέτυχε στον τελικό, επικρατώντας με 4-1 της Ιταλίας.

Τρεις φορές σήκωσε το κύπελλο του Μουντιάλ


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021