Κλείνουν βιαστικά τις λιγνιτικές το 2023, για να στηρίξουν με τον μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος (CRM) τις νέες μονάδες ΦΑ των ιδιωτών
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 6426
Χωρίς μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί φρενάρουν τις επενδυτικές κινήσεις τους στο Φυσικό αέριο και ζητούν από τον Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ως προς την δημιουργία μηχανισμού
αποζημίωσης επάρκειας δικτύου (CRM).
Το τόνο έδωσε ο CEO της ELPEDISON που παγώνει την νέα μονάδα του ομίλου στην Θεσσαλονίκη. [Ο κ. Testi κάλεσε τις Ρυθμιστικές Αρχές «να προωθήσουν έγκαιρα τους μηχανισμούς αποζημίωσης ισχύος (CRM), να υιοθετηθούν γρήγορα, για να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στον κύκλο των επενδύσεων»]. (ρεπορτάζ στο https://www.euro2day.gr/)
Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης μέσω της ΡΑΕ είναι να πει ΝΑΙ στην δημιουργία του μηχανισμού. Όμως υπάρχει ένα τελευταίο εμπόδιο και δεν είναι άλλο από τις λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας που με απόφαση Μητσοτάκη ήταν να κλείσουν το 2028, άλλαξαν και με απόφαση Στάση πήγαν για το 2025 και τώρα με απόφαση κυβέρνησης θα κλείσουν όπως - όπως το 2023. Το γιατί είναι σκάνδαλο, που οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές που αρέσκονται να λένε τα κάλαντα και μαντινάδες στους υπουργούς Ενέργειας, αποκρύπτουν από την κοινωνία και από τα μέλη των συνδικάτων τους.
Η ΕΕ έχει αποφασίσει να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της ΔΕΗ που θα μεταβιβαστεί από την ελληνική κυβέρνηση για κρατική ενίσχυση ως αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι την οριστική απόσυρσή τους (μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας). Όμως η Κομισιόν έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα δύο μηχανισμοί, δηλαδή των λιγνιτικών μονάδων και του (CRM) Φυσικού αερίου. Έχουν δηλώσει καθαρά ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του ενός μηχανισμού για να εφαρμοστεί ο άλλος.
Ένας μηχανισμός αποζημίωσης λιγνιτικών μονάδων που θα πήγαινε έως το 2028 η μέχρι το 2025 θα έθετε σε δοκιμασία η στην καλύτερη περίπτωση θα έβαζε στην αναμονή όλα τα σχέδια κατασκευής νέων μονάδων Φυσικού αερίου που σχεδιάζουν οι γνωστές ενεργειακές οικογένειες της χώρας για τα οποία οι ιδιώτες ζητούν την καθιέρωση του CRM. Άρα η σπουδή να κλείσουν άρον άρον τις λιγνιτικές μονάδες με ορίζοντα το 23 βασίζεται στο μοναδικό σχέδιο εξυπηρέτησης των επενδυτικών σχεδίων των παραπάνω οικογενειών και ουδένα περιβαλλοντικό σχέδιο η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και το CO2.
Η δυτική Μακεδονία γίνεται το θύμα, είναι η Ιφιγένεια που θα αποσαρθρωθεί οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά για να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια, τα ζωτικά συμφέροντα μιας ομάδας τεσσάρων οικογενειών της Ενέργειας που επενδύουν στα κέρδη του ΦΑ.
Το αριστοτεχνικό αυτό σχέδιο φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υλοποιείται με την υποστήριξη του τύπου που στηρίζεται από τις παραπάνω ενεργειακές οικογένειες, ουδείς κάνει ρεπορτάζ για τα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα της ενέργειας και όπως όλα δείχνουν έχει την σιωπηρή ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και του ΚΙΝΑΛ.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment