Σχόλιον-"Εορδαία-Η φωνή των Συμπολιτών μας στο FB"
Αγαπητοί φίλοι! Η Ανάρτησις, την οποία αλίευσα είναι της κυρίας Εύης Κοβάτση. Είναι πολύ αξιόλογη η γραφή σε ένα ιστορικό θέμα, που το σηκώνουμε οι Ιδιώτες, ανιδιοτελώς, οι επικαθίμενοι χρονικά Δήμαρχοι της Πόλεως την αγνοούν, εμείς την γράφουμε διότι ένας Λαός χωρίς Ιστορία δεν έχει Μέλλον και είναι καταδικασμένος να ξαναζήσει το στρεβλό παρελθόν του.
Το θέμα με είχε απασχολήσει και εμένα πρίν 20 ημέρες περίπου, βρήκα ένα χάρτη του 1913 με τα Τουρκικά οικωνύμια τα οποία τα μετέφερα στην σημερινή εκδοχή τους, ο αριθμός τους ήτο 41, η κυρία Κοβάτση παραθέτει ντοκουμέντο για 43, είναι από την εφημερίδα Επαρχιακή Φωνή και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αμφισβητήσεως, τον παραθέτω τον χάρτη κάτω από το άρθρο της κυρίας Κοβάτση και την ευχαριστώ για την άδεια της αναδημοσιεύσεως.
Εύη Κοβάτση
Καλησπέρα σε όλους!
Αν και αφόρητη η ζέστη, είπα να διευκρινίσουμε λίγα θέματα για την ενέργεια και την περιοχή μας αλλά και την υπόλοιπη Μακεδονία.
( Πριν συνεχίσω, στην εικόνα 5, υπάρχει δημοσίευμα της Επαρχιακής Φωνής, 13/3/1955, το οποίο μας πληροφορεί για το πόσα χωριά ήταν της Εορδαίας, 43 χωριά. Επειδή, κυκλοφορεί χάρτης με 38 χωριά. Η πληροφορία υπάρχει κ σε άλλες πηγές).
Η ενέργεια, όπως λέει και ο υποστράτηγος Ν. Καρατουλιώτης, υπήρξε αιτία πολέμου και συμμαχιών από την αρχαιότητα. Οι περισσότεροι ,σήμερα, νομίζουμε ότι στην Πτολεμαΐδα έγινε για πρώτη φορά προσπάθεια αξιοποίησης του λιγνίτη.
Η αλήθεια είναι ότι η λιγνιτοφόρος λεκάνη της Πτολεμαΐδας με τά τεράστια κοιτάσματα είναι η πιο πετυχημένη εκμετάλλευση του εγχώριου λιγνίτη.
Άραγε, οι Οθωμανοί δεν ενδιαφέρονταν για την ενέργεια? Φυσικά και ενδιαφερόταν. Απο τον 15ο αιώνα Αλλα είχαν στραφεί στη Μ. Ασία. Το 1861, θέσπισαν και αυτοί το νόμο Περί Μεταλλείων που τροποποιήθηκε αρκετές φορές ως το 1909.
Παράδειγμα, στη Δρυάνιστα Κατερίνης (Μοσχοπόταμος),
από τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν γνωστός ο λιγνίτης. Γι αυτό, ο σουλτάνος Αβδουλ Αζιζ το 1865, παραχώρησε την περιοχή στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου, Χεδιβη. Αυτός διενήργησε έρευνα με τον Άγγλο μεταλειολόγο Fryar. Τα αποτελέσματά ήταν θετικά. Τα λιγνιτωρυχεία Δρυάνιστας έκλεισαν το 1990, είχαν αρκετούς εκμισθωτές τα επόμενα χρόνια.
Στις Σέρρες, ο λιγνίτης ήταν επίσης γνωστός. Μάλιστα, το 1927 η εταιρεία ΑΤΛΑΣ, παράγει την πρώτη Μπρικέτα, ( στη φωτο είναι της ΛΙΠΤΟΛ). Υπέγραψε συμβόλαιο με τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους, για 700.000 τόνους. Δυστυχώς, η Μπρικέτα του Άτλαντα θρυμματιζόταν γρήγορα και σταμάτησε η παραγωγή.
Στη Βεύη και την Αχλάδα, τις πρώτες στοές τις άνοιξαν οι Γάλλοι της Στρατιάς της Ανατολής. Το 1930 στάλθηκε ποσότητα λιγνίτη για δοκιμή στην Αγγλία . Κάτι αντίστοιχο αργότερα με τον Κέγκελ στην Πτολεμαΐδα. Εδώ όμως είναι η Grecian Mining.
Οι δοκιμές έγιναν στο Γουέμπλεϊ κ το Μπέρμιγχαμ. Τα αποτελέσματά του λιγνίτη ήταν πολύ θετικά, επίσης. Ο ελληνικός λιγνίτης, ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Όμως, το 1932 η Grecian κηρύχθηκε έκπτωτη, από οικονομικες οφειλές κ από πυρκαγιά που ξέσπασε στο ορυχείο.
Η Πτολεμαΐδα, ήρθε αργότερα σχετικά. Κατα την Τουρκοκρατία υπήρξε από Οθωμανό ενδιαφέρον για την περιοχή, έκανε αίτηση αλλά δεν πρόλαβε να έρθει το φιρμάνι της εκμετάλλευσης. Οι Οθωμανοί έδιναν 99 χρόνια την εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Να επισημάνω ότι ο Δ. Διαμαντόπουλοςτης Βεύης δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον γνωστό Ν. Διαμαντόπουλο στο Προσήλιο.
Ελπίζω να σας κίνησα λίγο το ενδιαφέρον..
Εδώ συνεχίζω εγώ (Πολιτίδης Χρήστος) σε ένα άρθρο που ανάρτησα πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με την δημοσίευση της κυρίας Κοβάτση μου λείπουν δύο χωριά!!! Θα τα βρούμε ποια είναι.
Η Εορδαία 1913 είχε 41 Χωριά. Στην πορεία πολλά εξ αυτών βέθηκαν στον Δήμο Κοζάνης (προσφυγικός Πληθυσμός) και ορισμένα σε όμορους Νομούς, δυστυχώς δεν είχαμε ανθρώπους να στηρίξουν την Περιοχή μας.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment