Κωτίδης Νικόλαος - ΦΟΝΟΣ ΕΙΣ ΚΑΪΛΑΡΙΑ
- Ιστορία της Πόλεως
- Εμφανίσεις: 1353
Διαβάζουμε στην εφημερίδα Μακεδονία 18 Ιανουαρίου 1923. Φόνος εις Καϊλάρια, όμως για εμένα η είδηση δεν είναι ο φόνος αλλά η τοποθεσία που έγινε.
Έγινε λέει «εις το χωρίον Κρεμαστή της περιφέρειας Καϊλαρίων».
Και που βρισκόταν και πιο ήταν το χωριό Κρεμαστή;;;
Η Κρεμαστή, είναι ορεινό χωριό της Κοζάνης σε υψόμετρο 670 μέτρα[1].
Γεωγραφία – Ιστορία :
Η Κρεμαστή βρίσκεται προς τα ανατολικά όρια του νομού με το νομό Ημαθίας. Απέχει 18,5 χλμ. βορειοανατολικά από την πόλη της Κοζάνης και 40,5 χλμ. νοτιοδυτικά από τη Βέροια. Είναι κτισμένο ανάμεσα στην Κοιλάδα (δυτικά) και τη Θυμαριά (ανατολικά). Στην περιοχή έχει βρεθεί προϊστορικός οικισμός σε χαμηλή τούμπα έκτασης 35 περίπου στρεμμάτων με λείψανα εγκατάστασης από τη μέση και νεότερη νεολιθική εποχή, ο οποίος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος[2]. Η παλιά του ονομασία, από την εποχή της τουρκοκρατίας αρχικά ήταν Καχηρμανλή και έτσι αναφέρεται το 1918 στο ΦΕΚ 260Α-31/12/1918 να προσαρτάται στην κοινότητα Ισικού-Κλέρ. Το 1919 διορθώνεται σε Καραμανλή και το 1927 μετονομάζεται σε Κρεμαστή[3]. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τη Θυμαριά και την Κοιλάδα αποτελούν τη τοπική κοινότητα Κοιλάδας που ανήκει στη δημοτική ενότητα Ελλησπόντου του δήμου Κοζάνης και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ο πληθυσμός της είναι 92 κάτοικοι[4]. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE_%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82
ΑΡΑ η περιφέρεια Καϊλαρίων (η παλιά δηλαδή επαρχία Εορδαίας) έφτανε μέχρι και το σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα των Κοίλων.
Για να δούμε ακόμη ποια χωρία συμπεριλαμβάνονταν στην περιφέρεια Καϊλαρίων δηλαδή την επαρχία Εορδαίας.
Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Μαρτινιανός ο οποίος υπηρέτησε στην Υποδιοίκηση Καϊλαρίων την δεκαετία, 1925 – 1935 αναφέρει ότι η Υποδιοίκηση Καϊλαρίων που αποτέλεσε την Μητροπολιτική Περιφέρεια Πτολεμαΐδος και Εορδαίας περιελάμβανε σαράντα ένα (41) χωριά εκτός της Πτολεμαΐδος τα οποία ήταν :
Ο Άγιος Χριστόφορος, η Ακρινή, η Αναρράχη, το Ανατολικό, ο Αντίγονος, η Άρδασσα, η Ασβεστόπετρα, το Άνω και Κάτω Γραμματικό, η Γαλάτεια, το Δροσερό, το Εμπόριο, η Εξοχή, η Ερμακιά, η Καρδιά, το Καρυοχώρι, ο Κλείτος, ο Κόμανος, τα Κομνηνά, η Κρυόβρυση, το Μανιάκι, το Μαυροδένδρι, η Μαυροπηγή, το Μεσόβουνο, το Μηλοχώρι, η Ολυμπιάδα, ο Πελαργός, η Πεντάβρυσος, η Περαία, ο Περδίκκας, η Ποντοκώμη, το Προάστειο, η Άνω και Κάτω Πύργοι, ο Πτελεώνας, η Σπηλιά, το Φαράγγι, ο Φιλώτας, ο Φούφας, η Χαραυγή, και η Βλάστη.
Όμως η ιστορία δεν σταματά εδώ αφού κατά τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Βασίλειο, στα χωριά της Μητροπόλεως Πτολεμαΐδος – Εορδαίας, σύμφωνα με την Πατριαρχική εγκύκλιο, με την οποία δημιουργήθηκαν οι μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» πρέπει να περιληφθούν και άλλα δώδεκα (12) χωριά της Πτολεμαΐδος τα οποία κατέχονται σήμερα από την Κοζάνη. Τα χωριά αυτά είναι: Τα Λιβερά, τα Σιδερά, ο Κτενάς, ο Άγιος Δημήτριος, το Ρυάκιο, ο Τετράλοφος, ο Βαθύλακος, ο Άγιος Χαράλαμπος, το Βοσκοχώρι, ο Λεβέντης, η Κοιλάδα, και η Ξηρολίμνη.
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε το «τσεκούρι» που έπεσε στην πάλαι ποτέ κραταιά Επαρχία Εορδαίας με έδρα την Πτολεμαΐδα, ώστε σήμερα να προσπαθούμε να κρατήσουμε τα κεκτημένα μας είτε από την Κοζάνη είτε από την Φλώρινα.
Έκανα αυτή την μικρή έρευνα που είναι πραγματική ιστορία γιατί κάποιοι αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο έχουν τεράστια ευθύνη που δεν αντέδρασαν και δεν χειρίστηκαν το θέμα του κατακερματισμού της Επαρχίας Εορδαίας όταν έπρεπε, ίσως όμως ακόμη και σήμερα ή μόνη λύση για να «αναπνεύσει» ο Δήμος Εορδαίας, η Πτολεμαΐδα γενικότερα, είναι να απαιτήσουμε να γίνουμε ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα.
Νικόλαος Χρ. Κωτίδης
(Ένας αθεράπευτος, ελεύθερος και αδέσμευτος
ενεργός πολίτης του Δήμου Εορδαίας)
Πτολεμαΐδα 16-12-2022
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment