Μακελειό στη Μόσχα: Λάδι στη φωτιά από το Κρεμλίνο - Οι τρομοκράτες είχαν επαφές στην Ουκρανία, λένε οι μυστικές υπηρεσίες
- Γεωπολιτική
- Εμφανίσεις: 534
Μακελειό στη Μόσχα: Λάδι στη φωτιά από το Κρεμλίνο - Οι τρομοκράτες είχαν επαφές στην Ουκρανία, λένε οι μυστικές υπηρεσίες
Κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία οι συλλήψεις, ανέφερε η FSB, κάνοντας λόγο για ένα «καλά οργανωμένο σχέδιο» - Της σύλληψης των τρομοκρατών προηγήθηκε καταδίωξη, που κατέληξε στο Μπριάνσκ, κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής η Ρωσία, μετά την εισβολή τρομοκρατών σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας και την εκτέλεση δεκάδων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν στην εγκατάσταση για μια μουσική εκδήλωση. Μια μέρα μετά και με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το παιχνίδι «χοντραίνει», με το Κρεμλίνο να επιχειρεί να συνδέσει το μακελειό της Παρασκευής με την Ουκρανία.
Οι ρωσικές αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για τον εντοπισμό των δραστών και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η αρμόδια ερευνητική υπηρεσία, προχώρησαν στη σύλληψη 11 ατόμων, οι 4 εκ των οποιών συμμετείχαν άμεσα στο μακελειό. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ενημέρωση που παρείχε η FSB στον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι συλλήψεις έγιναν στην περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στη Μόσχα για να ανακριθούν.
Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε επίσης πως, μετά την τρομοκρατική επίθεση, τέσσερις ύποπτοι προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο και να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, προσθέτοντας πως οι δράστες είχαν επαφές στην Ουκρανία και χρησιμοποίησαν προπαρασκευασμένα όπλα, που διατηρούσαν σε μια κρυψώνα.
Η FSB έκανε λόγο για ένα «καλά οργανωμένο» σχέδιο των τρομοκρατών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.
Προηγήθηκε καταδίωξη
Νωρίτερα Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.
Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος. Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.
Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή στη Ρωσία μετά την πολιορκία σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η Ρωσία θα τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση, δήλωσε παράλληλα ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η επίθεση αυτή δείχνει ακριβώς το μέγεθος της απειλής που συνιστά η τρομοκρατία για τη Ρωσία.
Στους 93 οι νεκροί - Η Δύση προειδοποιούσε για επιθέσεις
Το δικό της «Μπατακλάν» βιώνει από χθες η Ρωσία όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» του Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα και εκτέλεσαν εν ψυχρώ - σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας - 93 άτομα (μεταξύ τους τρία παιδιά), με «τον αριθμό των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί».
Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν το πρωί του Σαββάτου ότι 107 άνθρωποι νοσηλεύονται, με τους 16 (μεταξύ τους ένα παιδί) να είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Οι μουσικοί του συγκροτήματος Picnic δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Γιούρι Τσερνισέφσκι.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Αρνείται κάθε εμπλοκή η Ουκρανία
Η Ουκρανία από την πλευρά της, δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου» πρόσθεσε.
Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό και να θέσει τέλος στην εισβολή», είπε ο αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) που κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν τη φονική επίθεση, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου. Η GUR εκτιμά ότι η επίθεση «πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο».
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment