Πέμπτη 16  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Δραματικές ώρες στην Αχαΐα - Τραυματίες, καμένα σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Δραματικές ώρες στην Αχαΐα - Τραυματίες, καμένα σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

 Πύρινη κόλαση με 5 τραυματίες • Στη θάλασσα οι φλόγες • Με σκάφη απομάκρυναν λουόμενους • Στην περιοχή ο Χαρδαλιάς • Κόπηκε στα δύο η Ελλάδα.
Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους της Αχαΐας, από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Ζήρια και πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση, μπαίνοντας ακόμα και μέσα σε οικισμούς και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια.
 Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο το τεράστιο πύρινο μέτωπο που ανεξέλεγκτο κατακαίει πευκοδάσος και απειλεί μια παραλιακή ζώνη περίπου 20 χιλιομέτρων με χιλιάδες ντόπιους, παραθεριστές και επισκέπτες, κατοικίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.
 Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και στο Λαμπίρι, με τη φωτιά να έχει διασχίσει την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών, κατευθύνθηκε στη Μπούκα.
 Κρίσιμες ώρες 
Η νύχτα αναμένεται δύσκολη, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρούν συνεχώς, χωρίς τη συνδρομή πλέον των εναέριων μέσων, τα οποία αναμένεται να κινητοποιηθούν ξανά με το πρώτο φως του ήλιου. Όπως έγινε γνωστό, αρκετές κατοικίες έχουν μείνει χωρίς τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα.
 Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε πως οι επόμενες ώρες «είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν». Πρόσθεσε πως «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».
 Κάηκαν σπίτια, τραυματίστηκαν άνθρωποι
Σύμφωνα με τον Γιώργο Ντίνο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας που μίλησε στον ΑΝΤ1, έχουν καεί πάνω από 20 σπίτια, εκτιμώντας ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο τελικός απολογισμός. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η σημερινή φωτιά να είναι αναζωπύρωση αυτής της 26ης Ιουλίου που δεν είχε μάλλον τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. «Η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς από εκεί που ξέσπασε λίγες μέρες πριν. Γύρισε η φωτιά και πέρασε πάνω από το χωριό. Δεν την πρόλαβαν. Έχουν καεί, λίγο ή πολύ πάνω από 20 σπίτια. Οι καταστροφές σε υποδομές και κτήματα είναι τεράστιες. Η Ζήρια δεν είναι αυτή που ξέραμε, είναι πια ένα μαύρο χωριό».
 Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, μέχρι στιγμής οι διασώστες και γιατροί του έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Στον έναν τραυματία δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ δεν έγινε διακομιδή του σε νοσοκομείο, λόγω άρνησης του ίδιου. Τέσσερις τραυματίες έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ακόμη ένας έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
 Επιπλέον, το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων, που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.
 Έκλεισαν οι εθνικές οδοί
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς και επιβάτες των οχημάτων, που ακινητοποιήθηκαν για πολλές ώρες στη νέα εθνική οδό, στα διόδια του Ελαιώνα, εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας. Xιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, εγκλωβίστηκαν στο σημείο και τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές που έφταναν ακόμη και τα 10 χιλιόμετρα. Αργά το βράδυ του Σαββάτου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών-Αθηνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 
 Λίγο νωρίτερα, η Πυροσβεστική με δική της ανακοίνωση (αναφερόμενη στην Ολυμπία οδό, στο Τμήμα Κορίνθου – Πατρών) σημείωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πλησίον της σήραγγας Παναγοπούλα, προκειμένου να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία το ανώτερο τμήμα του οδικού δικτύου. Ανέφερε επίσης ότι «έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα της Ολυμπίας οδού, δεδομένου ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς».
 Επί τόπου ο Χαρδαλιάς, δηλώσεις Χρυσοχοΐδη
Στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ).
 Τη σοβαρότητας της κατάστασης καταδεικνύει και το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έκτακτη συνέντευξη τύπου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος οκτώ αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.
 Είπε ακόμη ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό. Γι' αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν τα τέσσερα χωριά. Στην περιοχή, πρόσθεσε, βρίσκεται και ειδικό πλωτό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.
 Μεταφορές πολιτών, εκκενώσεις οικισμών
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ζήρια και Άνω Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Λόγγος και Σελιανίτικα.
 Νωρίτερα, από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, 23 πολίτες μεταφέρθηκαν ασφαλείς με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού στο λιμάνι του Αιγίου, ενώ περίπου 20 ένοικοι του ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή. Με σκάφος του λιμενικού απομακρύνθηκαν περίπου άτομα και από το Long Beach Resort στα Πεύκα. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από θαλάσσης περίπου 110 άτομα.
 Το μεσημέρι, με ασφάλεια είχαν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας.
 Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και σκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση lουόμενων πολιτών. Για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη καθώς και το φέρι μποτ Δημήτριος Σ.
 Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.
 Στο Αίγιο, η δημοτική αρχή έχει ανοίξει τρεις αίθουσες προκειμένου να φιλοξενηθούν απόψε άνθρωποι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Πάτρα, λόγω των δρόμων που έχουν κλείσει.
 Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η αδιαφορία της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δε θυσίασε μέρος του προγράμματός της για να ενημερώσει για τις δραματικές ώρες που ζουν συμπολίτες μας στην Αχαΐα. 
  Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη φωτιά είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή στις 26 Ιουλίου.
 Καλύτερη είναι η εικόνα στην αγροτοδασική πυρκαγιά στο Δορούφι Ερμιονίδας, με τις προσπάθειες κατάσβεσης να συνεχίζονται με δυο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και τις επίγειες δυνάμεις, 12 οχήματα με 40 άνδρες και δυο πεζοπόρα τμήματα.
 Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Τρίπολης ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος έχουν προκληθεί ζημιές σε δυο εξοχικές κατοικίες και σε ένα παλιό τροχόσπιτο. Ένας πυροσβέστης αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, χωρίς η κατάσταση του να εμπνέει ανησυχία.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/304718_dramatikes-ores-stin-ahaia-traymaties-kamena-spitia-ekkenothikan-oikismoi

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021