Σάββατο 1  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Νικόλαος Κωτίδης: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ) ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ µΟΥΣΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ

Νικόλαος Κωτίδης: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ) ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ µΟΥΣΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ

Είναι του Νικόλαου Κωτίδη- Κριτική επί αναρτημένου άρθρου στο KOZAN.GR

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ EΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ) ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ µΟΥΣΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ – ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 267.840 ΕΥΡΩ.

Δεν ξέρω πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι αυτό το έργο. 
Για την ιστορία που δεν αναφέρεται στο άρθρο το κτήριο αυτό είχε ανακαινισθεί επί Δημαρχίας Σ.Φραγκουλίδη το 2002 με ένα κόστος αν θυμάμαι καλά γύρω στις 90.000δραχμές. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν και τα παραδοσιακά πατζούρια και η κεντρική του είσοδος επι Δημαρχίας Γ.Τσιούμαρη με ένα κόστος περίπου στις 150.000δραχμές. Κατόπιν ή πριν την τελευταία ανακαίνιση (δεν το θυμάμαι ακριβώς), παραχωρήθηκε σε κάποιο εικαστικό σύλλογο, ο οποίος το εγκατέλειψε (μάλλον για οικονομικούς λόγου). Έτσι το κτήριο παρέμεινε αφύλακτο και απροστάτευτο μέχρι την πυρκαγιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς στις 14 Μαρτίου 2013, επι Δημαρχίας Π.Βρυζίδου. Μάλιστα η τότε Δήμαρχος είχε δηλώσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Κωτσίδη, "στο τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική αρχή για το κτήριο", ότι θα γίνει μελέτη απο τον σύλλογο διπλωματούχων μηχανικών που θα είναι δωρεάν και στην συνέχεια θα αποκατασταθεί πλήρως.
Αυτά για την ιστορία.....
Αν λοιπόν (λόγω χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέο), θεωρεί ο Δήμος ότι πρέπει να δωθεί αυτό το ποσό για να αποκατασταθεί το κτήριο, (που κατά την γνώμη μου με το ποσό αυτό φτιάχνεις εκ θεμελίων ένα νέο κτήριο μεγαλύτερο και με ένα ακόμη όροφο, που θα είναι συμπληρωματικό / υποστηρικτικό και του Μουσικού σχολείου ή του Ωδείου, ενεργεί  ορθά, πιστεύω ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.
Κτήρια και εγκαταστάσεις που δεν φυλάσσονται βρίσκονται στην δίνη του "κάθε ανεγκέφαλου". 
Χαρακτηριστική περίπτωση ακόμη και το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τις επιγραφές στους τοίχους κ.α. (που άν δεν ήταν πλησίον της Αστυνομίας) την ίδια τύχη του κτηρίου του αγροκηπίου θα είχε. 
Όσο ο δημότης δεν είναι συμμέτοχος και δεν τον ενεργοποιεί η Δημοτική Αρχή, θα έχουμε αυτά τα χάλια.
Ευχαριστώ για την ανοχή σας.
18-07-20
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ KOZAN.GR- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ) ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ – ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 267.840 ΕΥΡΩ
kozan.gr: Αξιοποίηση του Σταθµού Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροκήπιο) Πτολεμαίδας με σκοπό τη στέγαση παραρτήµατος µουσικού εκπαιδευτηρίου – Θα ενταχθεί στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης το έργο αποκατάστασής του, προϋπολογισμού 267.840 ευρώ.    
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης θα ενταχθεί το έργο αποκατάστασης του Σταθµού Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροκήπιο) Πτολεμαίδας, το οποίο παρουσιάζει, επί πολλά χρόνια,  εικόνα εγκατάλειψης. Σκοπός της αποκατάστασης είναι να διατηρηθεί και να αναδειχθούν τα βασικά του χαρακτηριστικά, ώστε το κτήριο να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες και να πληροί τις προδιαγραφές για στέγαση παραρτήµατος µουσικού εκπαιδευτηρίου. Οι επεµβάσεις οι οποίες θα γίνουν στο κτήριο θα είναι µε τρόπο που να διατηρείται και να προβάλλεται η ιστορική κι η αισθητική αξία του. Ως γνωστόν, ο Σταθµός Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροκήπιο), βρίσκεται στην νότια αγροτική περιοχή της Πτολεµαΐδας. Εκεί ήταν εγκατεστηµένοι Τούρκικοι στρατώνες και στάβλοι. Κατά το παρελθόν παραχωρήθηκαν στην περιοχή του Σταθµού 180 στρέµµατα γης και ιδρύθηκε το Αγροκήπιο της Πτολεµαΐδας, στο οποίο βρισκόταν και η αποθήκη επισιτισµού της πόλεως. Το 1932 χτίσθηκε η αποθήκη πειραµάτων, ένας στάβλος και η κατοικία του σταβλίτου. Το κύριο κτίριο του Σταθµού Γεωργικής Έρευνας, αποτελεί µέχρι και σήµερα σηµείο αναφοράς για την πόλη, καθότι ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός τύπος κι η διακόσµηση του συντέλεσαν στο χαρακτηρισµό του κεντρικού κτιρίου µαζί µε τον περιβάλλοντα χώρο του ως έργο τέχνης. Αν και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, χρόνια τώρα παρέµεινε αναξιοποίητο και σε πλήρη εγκατάλειψη. Το 2013 µάλιστα, καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από πυρκαγιά.
 
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτήριο θα αφορούν την εξωτερική τοιχοποιία, αντικατάσταση κουφωµάτων, αντικατάσταση κεντρικής εισόδου, τη στέγη, αντικατάσταση φθαρµένων ή ελλειπόντων στοιχείων ξύλινου φέροντος, δοκών οροφής, τοποθέτηση θερµοµόνωσης-ηχοµόνωσης, τοποθέτηση νέων εσωτερικών ξύλινων κουφωµάτων, καθαιρέσεις παλαιών δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων, νέων χώρων υγιεινής κ.λ.π. και τέλος εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο.
 
Σύμφωνα με τη µελέτη που εκπονήθηκε για την εκτέλεση του εν λόγω έργου ο συνολικός προϋπολογισµός ανέρχεται σε 267.840 ευρώ (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 24%).
 
 
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021