Σάββατο 28  Σεπτεμβρίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πυρ και μανία στο Νυμφαίο για την αβάντα στα αιολικά

Πυρ και μανία στο Νυμφαίο για την αβάντα στα αιολικά

Η σκανδαλώδης απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος να εγκρίνει τη συνέχιση των εργασιών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νυμφαίο Φλώρινας χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση
έχει προκαλέσει και νέες αντιδράσεις, πέραν όσων είχαν ήδη εκδηλωθεί το τελευταίο δίμηνο από κατοίκους, «Αρκτούρο» και «Καλλιστώ».
Ακολουθήστε μας στο Google news 
Τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν χθες το Νυμφαίο της Φλώρινας ακύρωσαν ακόμη και τις φρουρές που έχουν στήσει οι κάτοικοι για να αποτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Αετορράχη-Αετός», ωστόσο σθεναρή απόφασή τους είναι να εμποδίσουν με κάθε θυσία τις εξελίξεις μέχρι την εκδίκαση των κύριων ασφαλιστικών που έχουν προσδιοριστεί για τον Ιούλιο. Δεν πτοούνται μάλιστα ούτε από την ανάκληση της παύσης εργασιών που αποφάσισε το δικαστήριο μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει συνέχιση των εργασιών χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση!
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα τελευταία γεγονότα εξόργισαν περαιτέρω τους κατοίκους και έτσι αναμένονται τις επόμενες μέρες και άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη επιπλέον αυτών που έχουν κινήσει ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις («Αρκτούρος» και «Καλλιστώ») και κάτοικοι του Νυμφαίου. Θυμίζουμε ότι πριν από είκοσι μέρες κάτοικοι της περιοχής είχαν εμποδίσει τη διέλευση μηχανημάτων της εταιρείας για την κατασκευή αιολικού πάρκου. Στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες διότι η περιοχή είναι βιότοπος της αρκούδας και επιπλέον το πάρκο γειτνιάζει με περιοχή Νatura.
 
Την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος υπέρ της εταιρείας κατήγγειλε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, δημοσιοποιώντας το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη παρέμβαση» του υπουργείου. Ενας λόγος παραπάνω διότι στο έγγραφο που χρησιμοποίησε η εταιρεία στο δικαστήριο, το ΥΠΕΝ κρίνει ότι και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και ο Ν. 4014/2011 της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο έργο!
 
Είχε ενδιαφέρον ότι στη συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παρέμβαση ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς είπε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αρκούδα θα θεσμοθετηθεί τους επόμενους δύο μήνες, με τον κ. Αρσένη δικαίως να αναρωτιέται «πώς γίνεται να προχωράει ένα έργο σήμερα όταν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης τεκμηριώνει τον κίνδυνο αλλοίωσης, απώλειας και κατακερματισμού του βιοτόπου της καφέ αρκούδας λόγω της κατασκευής ανεμογεννητριών και συνοδών έργων; Ορίζει δε χάρτες αποκλεισμού μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της χωροθέτησης του εν λόγω αιολικού».
 
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν πάντως τους κατοίκους της περιοχής να έχουν εξοργιστεί από τις μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα, εκτός από τις νομικές κινήσεις κατά της εγκατάστασης, να μην αποκλείουν να στραφούν και κατά του διευθυντή της υπηρεσίας του ΥΠΕΝ (K. Δημόπουλος) που υπέγραψε το σχετικό έγγραφο. Για το θέμα ετοιμάζει μάλιστα επερώτηση στη Βουλή και το ΚΚΕ, ενώ συνεχίζει τις παρασκηνιακές πιέσεις και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που ως γνωστόν είχε πρωτοστατήσει και στο σταμάτημα των εργασιών πριν από είκοσι μέρες.
 
Και όπως έγραψε ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Αμυνταίου, «κανένας δεν θέλει να γίνει το δάσος και το βουνό οδοντογλυφίδες για να τα οικονομάνε κάποιοι επιτήδειοι. Διότι το δίλημμα «αιολικά ή τέφρα» άλλος το βάζει για να μας αποπροσανατολίσει. Επίσης κανένας από τους «βάρβαρους» δεν έχει πειστεί με τα ανταποδοτικά χαϊμαλιά και καθρεφτάκια που δώσανε! Ούτε καν με τις… θέσεις εργασίας που τάξανε (αφού μία ήταν όλη κι όλη)!».

Απόστολος Λυκεσάς ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 
 
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021