Κυριακή 22  Δεκέμβριος  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Αναβρασμός και στον κλάδο της προμήθειας από την κούρσα στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος – Ο δυσκολότερος χειμώνας

Αναβρασμός και στον κλάδο της προμήθειας από την κούρσα στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος – Ο δυσκολότερος χειμώνας

Τα χειρότερα δεν τα έχουμε ακόμη δει. Οι αναλύσεις όλων των εταιρειών προμήθειας συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να πέσουν σε ορίζοντα εξαμήνου.

 
Ούτε και θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές CO2 αν δεν παρέμβει η Ε.Ε. Πολλώ δε μάλλον όταν στα χρηματιστήρια τα παιχνίδια οργιάζουν. 
 
 
Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που δέχεται η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή στα χρηματοοικονομικά, Esma, για χειραγώγηση στις αγορές ρύπων με αφορμή την έντονη αύξηση των τιμών στα δικαιώματα CO2. 
 
Στην ελληνική αγορά, όλοι περιμένουν να δουν ποια πολιτική θα ακολουθήσει η ΔΕΗ. Θα φανεί όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί Σεπτεμβρίου. Αν πράγματι η επιχείρηση απορροφήσει σημαντικά τα κόστη, κρατήσει χαμηλά τις τιμές και περιοριστεί σε χαμηλές μονοψήφιες αυξήσεις, τότε οι επιλογές του ανταγωνισμού είναι μετρημένες. Είτε θα πρέπει να κρατήσει κι αυτός τις τιμές χαμηλά γράφοντας όμως μεγάλες ζημιές, είτε να μετακυλίσει κανονικά στα τιμολόγια τις αυξήσεις, με προφανή κίνδυνο απώλειας σε ανταγωνιστικότητα και σε μερίδια.
 
Εδώ υπεισέρχεται το ζητημα καθετοποιημένοι και μη καθετοποιημένοι παίκτες Οι πρώτοι, όπως συμβαίνει και με τη ΔΕΗ, έχουν κάποια περιθώρια, καθώς κερδίζουν από την παραγωγή ρεύματος. Οι δεύτεροι αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν τρόπο να «χετζάρουν» και επιπλέον αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο ταμειακό πρόβλημα. Για τον κλάδο ο φετινός χείμωνας θα είναι ίσως ο δυσκολότερος κατά το τρέχον δεύτερο κύμα απελευθέρωσης της ηλεκτρικής αγοράς. Το κλίμα είναι τέτοιο που κάνει πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε τους επόμενους μήνες εξαγορές μικρών επιχειρησεων από μεγαλύτερες, συγχωνεύσεις, κ.ό.κ.
 
Η στάση της ΡΑΕ 
 
Το ένα θέμα αφορά την από εδώ και πέρα τιμολογιακή πολιτική της αγοράς. Το δεύτερο τη στάση της ΡΑΕ. Ενώ στην αγορά εξισορρόπησης οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της ΡΑΕ εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» την αγορά. Τόσο επειδή προβλέπουν «ταβάνι» στις ρήτρες χονδρεμπορικής, που μέχρι σήμερα διασώζουν τις εταιρείες, καθώς το υψηλό κόστος περνά στον καταναλωτή. Οσο και για την έτερη πρόθεση της ΡΑΕ να καταργήσει τα πέναλτι όταν ένας πελάτης εγκαταλείπει το συμβόλαιό του. 
 
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι επί πολλούς μήνες «μπαίνουν μέσα» από τα καινούργια συμβόλαια και ότι περιμένουν να αντισταθμίσουν τη ζημιά και να βγάλουν κέρδη από την παραμονή του πελάτη επί μακρό διάστημα. Αν επιτραπεί στον πελάτη να φύγει όποια στιγμή εκείνος θέλει, χωρίς συνέπειες, τότε αυτό θα δημιουργήσει ζημιές.
 
Ετοιμάζουν μέτρα, ζητούν παρέμβαση από Βρυξέλλες
 
Σε ευρωπαικό επίπεδο επικρατεί αναβρασμός.Τα δικαιώματα ρύπων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να κλείνουν χθες στα 62,85 ευρω ο τόνος, προκαλώντας νέα σοκ στον ευρωπαικό κλάδο ενέργειας.
 
Εχοντας αυξηθεί 70% από το Μάρτιο (38,35) και 128% από τις αρχές του έτους (27,52), ευρωπαίοι πάροχοι, αναλυτές και κυβερνήσεις ζητούν από τις Βρυξέλλες να παρέμβουν. Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσες ετοιμάζει πακέτο μείωσης των τιμών του ηλεκτρισμού, ενώ για τη Πολωνία, που εξαρτάται από τον άνθρακα, η εκτίναξη των τιμών CO2 μεταφράζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
 
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ιστορικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την υποαπόδοση των ΑΠΕ σε ακραίες καιρικές συνθήκες θα κρατήσουν ζωντανή την παραγωγή από άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και τους υπόλοιπους μήνες του 2021. Αναλύσεις που δεν εξηγούν ωστόσο πως μπορεί να συμβεί αυτό, όταν οι τιμές των ρύπων καταρρίπτουν καθημερινά τα ρεκόρ, πετυχαίνουν νέα υψηλά και κοστίζουν δισεκατομμύρια επιπλέον σε χώρες της Αν.Ευρώπης και όχι μόνο.
 
Μπροστά στο χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο, που συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα, άρα επιδείνωση των τιμών αν διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση, θεωρείται βέβαιο ότι θα δούμε συνδυαστικές παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες. Τόσο με κινήσεις συγκράτησης των τιμών στα CO2, όσο και με άσκηση πιέσεων στην Μόσχα να επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα τις ποσότητες παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές.
 
Δίχως παρεμβάσεις σε κορυφαίο επίπεδο θα δημιουργηθούν αναπόφευκτα εκρηκτικές συνθήκες με κοινωνικές προεκτάσεις ειδικά σε χώρες που βιώνουν αυξήσεις ακόμη μεγαλύτερες απ’ ότι η Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία. Εκεί, οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Εχουν δηλαδή εκτιναχθεί πάνω από 230%. Τυχόν διατήρησή τους για μερικούς ακόμη μήνες στα σημερινά επίπεδα θα δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα, ακόμη και συνθήκες χρεοκοπίας, για μια χώρα μαθημένη να ζει με τιμές χονδρικής στα 30 ευρώ.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021