Τρίτη 7  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ιδανικός για Δήμαρχος Πτολεμαΐδος ο κύριος Ιωαννίδης Λευτέρης!!!!

Ιδανικός για Δήμαρχος Πτολεμαΐδος ο κύριος Ιωαννίδης Λευτέρης!!!!

Άρθρο - Σχόλιο του Λευτέρη Ιωαννίδη

SOS: Σε διαβούλευση η Μ.Π.Ε. των ορυχείων.

Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση των τοπικών φορέων άμεσα.
ΣΥΝΟΨΗ:
Η Μ.Π.Ε βρίσκεται για δύο σχεδόν χρόνια στα συρτάρια, ενώ για τη διαβούλευσή της δίνεται περιθώριο μόλις ενός μήνα ! Κανείς φορέας της Τ.Α δεν αντιδρά μέχρι στιγμής. Ενώ η ΜΠΕ δεν έχει εγκριθεί, δίνεται περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα φωτοβολταικά της ΔΕΗ σε αποκατεστημένες εκτάσεις «φιλέτα». Το κόστος αποκατάστασης είναι μάλλον μικρό σε σχέση με τα διεθνή standards. H ΔΕΗ παρότι είναι ο «ρυπαίνων» δεν θα πληρώσει δεκάρα, αφού χρηματοδότης θα είναι Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως οι πόροι αυτοί (120 εκ.) θα έπρεπε να ενισχύουν παραγωγικές επενδύσεις στους λιγνιτικούς δήμους και όχι να καλύπτουν τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ. Τέλος υπάρχουν ασάφειες στα χρονοδιαγράμματα των αποκαταστάσεων, και ενστάσεις για τη διάρθρωση των αγροτικών χρήσεων (μονοκαλλιέργεια σίτου).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Στις 6/6/2023, μέσα σε προεκλογική περίοδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε στους φορείς προς διαβούλευση (αλλά όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο) τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) των ορυχείων Πτολεμαΐδας και Λακκιάς – Φιλώτα.
Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύ κρίσιμη, καθώς μεταξύ άλλων, διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, τον καθορισμό χρήσεων γης για τις απαλλοτριωμένες από τη ΔΕΗ εκτάσεις, αλλά και για την πιθανή μελλοντική τους αξιοποίηση.
Η διαβούλευση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, ως συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή (19-7-2022) της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δημοσίου, ΔΕΗ και Μετάβασης Α.Ε.(ΦΕΚ 140 Α΄19/7/22),με αντικείμενο τη μεταβίβαση μέρους των απαλλοτριωμένων εδαφών από τη ΔΕΗ Α.Ε στη Μετάβαση Α.Ε . Αναμένονται επίσης οι Ειδικές Πολεοδομικές Μελέτες για τους Πυρήνες των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης,την εκπόνηση των οποίων έχουν αναλάβει η ΔΕΗ και η Μετάβαση Α.Ε.
Ελπίζουμε πως αυτή τη φοράοι τοπικοί φορείς δεν θα εμφανιστούν (και πάλι) χωρίς πρόταση, χωρίς εναλλακτική, χωρίς σχέδιο. Δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης, που παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, έχουν επιλέξει τον ρόλο του κομπάρσου και του «συνοδοιπόρου» σε μια διαδικασία που απαξιώνει το εγχείρημα της Δίκαιης Μετάβασης.
Στην πράξη έχουν υποβαθμίσει ή απεμπολήσει το θεσμικό τους ρόλο ως συνδιαμορφωτή των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της περιοχής.
Προσδοκούμε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση ΤΩΡΑ, να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε να γίνει πλήρης επεξεργασία και τεκμηρίωση και να προκύψουν προτάσεις βελτίωσης της Μ.Π.Ε.
 Ιδανικός_για_Δήμαρχος_Πτολεμαιδος_ο_κύριος_Ιωαννίδης_Λευτέρης.jpg


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021