Πέμπτη 18  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Τανωμένος (χαρατσωμένος)  Σορβάς: Ποντιακή κουζίνα - Ιστορία, Πολιτισμός

Τανωμένος (χαρατσωμένος) Σορβάς: Ποντιακή κουζίνα - Ιστορία, Πολιτισμός

 
Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!
Τι είναι όμως αυτά;
Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι.
Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.
Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν 
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό
Εκτέλεσις
-Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο (μας  βοηθάει πολύ μια χύτρα ταχύτητος), το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά.
Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.
Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Χαράτσωμα-χαρατσωμένος σορβάς
Καίμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Σορβάς: μία Ποντιακή σούπα στο πιάτο σας
Πασκιτάν και κορκότο βρίσκουμε στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Ακόμη, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πασκιτάν με γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό γιαούρτι.
Επίσης ταιριάζει πολύ στο πιάτο και στίψιμο λεμονιού, να το δοκιμάσετε!
Το άρθρο είναι από εδώ Σορβάς: μία Ποντιακή σούπα στο πιάτο σας (epontos.blogspot.com) και ο υποφαινόμενος (Πολιτίδης Χρήστος) έκανε κάποιες μικρές προσθήκες!!!!
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021