aa

 

Ο Πέτρος Καριπίδης καλλιεργεί βιολογικά μπλε μύρτιλα έξω aαπό το Αμύνταιο Φλώρινας και είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά ώστε εξάγει σχεδόν τη μισή παραγωγή στην Ασία.

Πριν από περίπου δεκαεπτά χρόνια, ένας τελειόφοιτος Πληροφορικής από τους Αναργύρους του Δήμου Αμυνταίου, ο Πέτρος Καριπίδης, αναλαμβάνει ως εργασία με τους συμφοιτητές του ένα business plan για το άγριο, αυτοφυές μύρτιλο (Vaccinium myrtillus), που αφθονεί στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν: η ιδέα της καλλιέργειας του μύρτιλου ενθουσίασε τον νεαρό φοιτητή. Μετά την αποφοίτησή του φεύγει για μεταπτυχιακά και εργασία στη Σουηδία για τέσσερα χρόνια, μα τα ζουμερά μύρτιλα δεν μπορεί να τα βγάλει από τον νου του. Όσο ζει στη Σουηδία, αγοράζει τεμάχια καλλιεργήσιμης γης στο Αμύνταιο, με σκοπό να ξεκινήσει την καλλιέργειά τους στα πάτρια εδάφη, όταν επιστρέψει. Μετά τις πρώτες προσπάθειες, τελικώς το 2013 αρχίζει να καλλιεργεί, συστηματικά πλέον, τα μπλε μύρτιλα (Vaccinium corymbosum) που εισάγει από τις ΗΠΑ, είδος συγγενικό του αυτοφυούς ευρωπαϊκού, που βγάζει τους καρπούς σε τσαμπί. Μέχρι σήμερα τα φυτά του είναι από τα λίγα του είδους τους στην Ελλάδα. Ο Πέτρος πλέον καλλιεργεί πάνω από 15 διαφορετικές ποικιλίες βιολογικών μύρτιλων σε συνολικά 18 στρέμματα, με την επωνυμία EcoBlueberries. «Όταν αναλάβεις να καλλιεργήσεις κάτι ξεχωριστό, αν δεν είναι βιολογικό, δεν αξίζει να το προσπαθήσεις», υποστηρίζει, αν και είναι κοστοβόρα επιλογή.

Οι καρποί ωριμάζουν κλιμακωτά και, ακόμη και πάνω στο ίδιο φυτό, κάποιοι είναι ήδη έτοιμοι για συγκομιδή, ενώ άλλοι χρειάζονται ακόμη μερικές ημέρες για να ωριμάσουν πλήρως.

Η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά με το χέρι.

Τρία στάδια ωρίμανσης του μύρτιλου, στο ίδιο κλαδί.

Ο Πέτρος Καριπίδης καλλιεργεί πάνω από 18 διαφορετικές ποικιλίες μύρτιλου.

Η συγκομιδή διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου

Το 2017 πλήττει την περιοχή η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το μισό χωριό του Πέτρου, οι Ανάργυροι, να χαθεί, σε μεγάλο βαθμό, κυριολεκτικά στα έγκατα της γης. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των καρπών που βρίσκονται στους Αναργύρους, όπως και το σπίτι του, παθαίνουν σοβαρότατες ζημιές και εγκαταλείπονται για πάντα, για λόγους ασφαλείας. Αναγκάζεται να κατασκευάσει νέες, σε ένα από τα κτήματά του με μύρτιλα, και συνεχίζει εκεί την επεξεργασία, παρά το σοκ από το πλήγμα – για το οποίο δεν έχει αποζημιωθεί. Δεν το βάζει κάτω, ωστόσο, και συνεχίζει τις φυτεύσεις, στην πλήρως καθετοποιημένη πλέον εταιρεία του, αφού έχει περάσει και στη μεταποίηση (συσκευασία, τυποποίηση σε μαρμελάδα και χυμό, συντήρηση και ψύξη).

Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 30 τόνους και αυξάνεται σταθερά, με προσδοκία να ξεπεράσει την επόμενη τριετία τους 40 τόνους. Οι καλλιέργειες έχουν πλέον εμπλουτιστεί με βιολογικές φράουλες, σμέουρα και βατόμουρα, καθώς και με αμύγδαλα και καρύδια. Παράλληλα, ο Πέτρος Καριπίδης δίνει την τεχνογνωσία και την τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτική σε μια ομάδα καλλιεργητών βιολογικού μύρτιλου της ευρύτερης περιοχής και απορροφά την παραγωγή τους.


Ώριμα, μεγαλόκαρπα και ψωμωμένα μύρτιλα, έτοιμα για μάζεμα!

Η διαλογή και η επεξεργασία γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή, στο ίδιο το χωράφι.

Η κορύφωση της ωρίμανσης και άρα συγκομιδής είναι στα τέλη Ιουνίου.

Τη συγκομιδή, τη διαλογή, το ζύγισμα και τη συσκευασία αναλαμβάνουν εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, από τη γύρω περιοχή.

Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Ιουνίου, όταν ο καρπός έχει αποκτήσει βαθύ μπλε, σκούρο χρώμα, και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια σχεδόν το σύνολο της παραγωγής εξαγόταν, και μάλιστα σε χώρες που ήδη παράγουν μύρτιλα (Γερμανία και Αγγλία), ενώ είχε ξεκινήσει με ιδιαίτερη επιτυχία η πώληση σε χώρες όπως το Μπαχρέιν και η Σιγκαπούρη. Τα πράγματα πλέον έχουν διαμορφωθεί αλλιώς: Τώρα πια το 50% της παραγωγής, εξάγεται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές της Ασίας ενώ το άλλο 50% είναι διαθέσιμο στους Έλληνες καταναλωτές, σε όλα τα σούπερ μάρκετ, από διάφορες εταιρείες που προμηθεύονται τα μύρτιλα από την Agrodeli – EcoBlueberries, και τα βρίσκουμε ως «Μύριλα Φλώρινας».

Η Agrodeli – EcoBlueberries διαθέτει βιολογική πιστοποίηση Cosmocert καθώς και την Global GAP για τη χρήση ορθών καλλιεργητικών πρακτικών. Πρόσφατα έλαβε και την πιστοποίηση GRASP, που αφορά την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων.

ADVERTISEMENT

Ο Πέτρος Καριπίδης σε ένα από τα παραγωγικότερα μυρτιλοχώραφά του, έξω από το χωριό Απόστολοι, στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Ο Πέτρος με τη σύζυγό του και ένα από τα τρία παιδιά του.

Φρεσκομαζεμένα, ώριμα και σαρκώδη μύρτιλα, έτοιμα για συσκευασία.

Η συγκομιδή είναι μια κοπιώδης αγροτική εργασία και απαιτεί προσεκτικό χειρισμό για να μην τραυματιστεί ο ευαίσθητος καρπός.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

https://sfikescom.blogspot.com/2022/06/blog-post_89.html?fbclid=IwAR25zw308DgAUJ6g3O4SjHdq3NWeCqYuZN8rhN1EDIp0UDuL0sBMErptk1g