Παρασκευή 29  Μαρτίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πολιτίδης Χρήστος: Το εμπροσθοβαρές έργο White Dragon, των Μητσοτάκη – Μουσουρούλη αποδείχτηκε γατούλης του καναπέ

Πολιτίδης Χρήστος: Το εμπροσθοβαρές έργο White Dragon, των Μητσοτάκη – Μουσουρούλη αποδείχτηκε γατούλης του καναπέ

Πρόχειρο - δουλειές, από εκεί ξεκινούν όλα, όταν επιχειρεί κάποιος Πρωθυπουργός να μετασχηματίσει μια οικονομία και δεν έχει ορίζοντα, δεν έχει εναλλακτικά σχέδια, δεν έχει σχέδιο δράσης και ασφαλώς δεν συνεκτιμά τις αρνητικές συνέπειες (πάντα υπάρχουν αυτές) τότε αποτυγχάνει παταγωδώς και γίνεται Μητσοτάκης, αλήθεια η έπαρση που πήγε! Κρύφτηκε και έμειναν μόνο τα παγωμένα χαμόγελα και μια Περιφέρεια σε Ολιστική καταστροφή.

Να τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν.

Το σημείο που φτάσαμε είναι χωρίς επιστροφή και ακόμη το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάζουμε αμήχανα, βλέποντας να διολισθαίνουμε στο σπιράλ της οικονομικοκοινωνικής παρακμής.

Ποιο ήταν το «White Dragon»

Το «White Dragon» είχε ως πυρήνα τη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας.

Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).

Πρόσθετος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόμενες εταιρίες, ενός ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.

Προβλέπονταν, επίσης, η αναβάθμιση και κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών. Για την επιτάχυνση αυτής της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «White Dragon», αρχικά θα γίνει προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ώστε να μπορεί να δεχθεί αυξανόμενα ποσοστά υδρογόνου, που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του καυσίμου και θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της αγοράς του υδρογόνου.

Στη συνέχεια, θα προχωρούσε μελέτη και κατασκευή ενός αποκλειστικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου στην Ελλάδα (hydrogen backbone pipeline), καθώς και η υλοποίηση των πρώτων έργων υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, τραίνα, αυτοκίνητα) με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου (HRS) και την οδική μεταφορά και διανομή του. Ο αποκλειστικός αγωγός μεταφοράς υδρογόνου θα προσέφερε δυνατότητες διασύνδεσης των αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές. Τέλος, μέσω του έργου σχεδιάζονταν να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και η εξαγωγής υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα βασικά στοιχεία του «White Dragon» είναι:

Συνολικό κόστος επένδυσης: 8,063 δισ. ευρώ

Διάρκεια έργου: 2022 – 2029

Παραγωγή υδρογόνου: 250.000 τόνοι / έτος

Υδρογόνο για άλλες χρήσεις: 58.000 έως 71.000 τόνοι / έτος

Εξοικονόμηση διοξειδίου (CO2): 11,5 εκατομμύρια τόνοι / έτος

Δημιουργία θέσεων εργασίας: 18.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 29.500 έμμεσες

Ελπίζω να κατανοούν εκεί στην Περιφέρεια το αδιέξοδο που βρισκόμαστε και να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Παρέλαβαν Περιφέρεια και θα παραδώσουν Κοινότητα.

Το σχέδιο αυτό ήταν η βάση που πάνω του θα οικοδομούνταν το πλάνο για την μεταλιγνιτική μετάβαση.

Είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή και το κυριότερο το κλίμα ηττοπάθειας που έρχεται θα αδειάσει πληθυσμιακά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Λαλίστατος Λαγός του κυρίου Μητσοτάκη εξαφανίσθη, έμειναν τα παχιά ασυνάρτητα λόγια.

Βέβαια το επιχείρημα της δικαιολογία τους είναι: Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει όλη αυτή την κατάσταση με την Ουκρανία-Ρωσία!

Όταν ο λαός ανεβάζει ανεπάγγελτα κολεγιόπαιδα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και δηλώνουν επάγγελμα πολιτικοί 3ης γενεάς τα αποτελέσατε είναι αυτά.

Δεν ξέρω σε ποιον να πω συλληπτήρια.

Ως εκ τούτου συλλυπητήρια σε όλους μας.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021