Τρίτη 16  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Φινλανδία- Σουηδία: Κατέθεσαν και επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ


Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν το πρωί της Τετάρτης και επίσημα το αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες μόνο εβδομάδες.

Στόλτενμπεργκ: «Ιστορική στιγμή»

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας προσχώρησης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, ενώ χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε ιστορικό βήμα για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη το αίτημα των δύο χωρών, τ

Χθες, Τρίτη η φινλανδική Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν. Παράλληλα, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε χθες Τρίτη το αίτημα ένταξης και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η στάση της Τουρκίας

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Γερμανίας. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ εκτίμησε σε χθεσινές της δηώσεις ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει τελικά στην ένταξη των δύο χωρών, ζητώντας όμως, ανταλλάγματα, και συγκεκριμένα να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα τουρκικά επιχειρήματα.

Ωστόσο, όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου και οι δύο χώρες επιθυμούν διακαώς την ασφάλεια.

https://www.documentonews.gr/article/finlandia-soyidia-katethesan-to-episimo-aitima-entaxis-sto-nato/

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021