Πέμπτη 28  Μαρτίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Η Εορτή της Παναγίας Μεσοσπορίτισας και η διαδοχή από την Αρχαία Ελλάδα

Η Εορτή της Παναγίας Μεσοσπορίτισας και η διαδοχή από την Αρχαία Ελλάδα

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας τιμώντας την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας, η οποία συμπίπτει με το μέσον της σποράς (εξ’ ού και το επίθετο «Μεσοσπορίτισσα»), αλλά και το βράσιμο του τσίπουρου, διοργάνωσε, το μεσημέρι της Κυριακής 21 Νοεμβρίου, στο χώρο της Μικρασιατικής Στέγης, εκδήλωση με τσιπουρομεζέδες, ρακί, μπορμπόλια και ζωντανή μουσική. Η εκδήλωση είχε θέμα «Γιορτή Παναγιάς Μεσοσπορίτισσας και Μπορμπολορακές»

Διαβάζουμε:

Διοργανώνουμε την ετήσια εκδήλωση της 21ης Νοεμβρίου προς τιμήν των Εισοδίων της Θεοτόκου , της καλής σποράς των χωραφιών και του τσίπουρου. Μεσοσπορίτισσα ονόμαζαν οι Μικρασιάτες την Παναγιά της γιορτής των Εισοδίων, γιατί συνέπιπτε με το μέσον της της σποράς. Είχαν σπείρει τον μισό σπόρο και τον υπόλοιπο μισό σπόρο τον πήγαιναν στην εκκλησία, να τον ευλογήσει ο ιερέας και να συνεχίσουν τη σπορά. Αυτήν την ημέρα οι Μικρασιάτισσες νοικοκυρές έβραζαν τα “Μπορμπόλια”. Είναι γλυκό έδεσμα από σιτάρι, ρεβίθια, καλαμπόκι, σταφίδες, καρύδια, ρόδια, ζάχαρη και κανέλα.  “Μισόφαγα, μισόσπυρα, μισό έχω μες στ` αμπάρι” έλεγαν οι Μικρασιάτες Αυτή η εκδήλωση συμπίπτει και με το βράσιμο του τσίπουρου. Έτσι προσφέρουμε μεζεκλίκια και τσίπουρο.Στιγμιότυπο_οθόνης_2021-11-21_135033.jpg

Ptolemais-post: Κάποια στιγμή πρέπει να απενοχοποιήσουμε την Αρχαία Ελλάδα, είναι η Μήτρα του Έθνους μας, αυτές οι εορτές, από εκει ξεκινούν! Αυτός είναι και ο λόγος που διαμορφώνουν Εθνική συνείδηση.

Παραμονή Εισοδίων στην Ελευσίνα, Εκεί που η παγανιστική παράδοση συναντά τη χριστιανική συνεχίζεται η Νέα Εορτή σε διαδοχή της Αρχαίας!

 
Στον ίδιο χώρο όπου κατά την αρχαιότητα τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, οι αιώνες και οι θρησκείες μπλέκονται με έναν σχεδόν μεταφυσικό τρόπο.
Η  παγανιστική παράδοση συναντάει σχεδόν απόλυτα τη Χριστιανική. Η Δήμητρα, θεά της γεωργίας, σε απόλυτη σχεδόν ταύτιση με τη Θεομήτορα Παρθένο Μαρία,  αιώνες τώρα οι άνθρωποι εξακολουθούν να αποτίνουν φόρο τιμής στη μάνα γη και στους καρπούς της.
Τα Εισόδια, που γιορτάζονται στις 21 Νοεμβρίου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ταυτίζουν την είσοδο της Παναγίας σε νηπιακή ηλικία στον ναό, συνοδευόμενη από τους γονείς της, με την είσοδο του χειμώνα, που σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της σοδειάς, η οποία ακολουθείται από τη νέα περίοδο της σποράς των δημητριακών.
Ένας πολύ παλιός εορτασμός, ο οποίος, ανάλογα με την αγροτική περιοχή, άλλοτε αποκαλείται Αποσπορίτισσα, αν η σπορά έχει τελειώσει, άλλοτε Αρχισπειρίτισσα, αν βρίσκεται ακόμα στην αρχή, ή Μεσοσπορίτισσα, όπως στην Ελευσίνα, όταν έχει φτάσει στη μέση της σποράς.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021