Στις 15 Ιουνίου 2020 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης αναγνώρισε την υποχρέωση των δυο νοσοκομείων Μαμάτσειου και Μποδοσάκειο να καταβάλουν αποζημίωση στην οικογένεια της 32χρονης εγκύου από χωριό της Φλώρινας που έχασε τη ζωή της το 2011 από ιατρική αμέλεια. Συγκεκριμένα αναγνωρίστηκε οφειλή στο σύζυγο της  θανούσης και για κάθε ένα από τα τρία ανήλικα κορίτσια του για ψυχική οδύνη και για οικογενειακές ανάγκες. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν με επιτόκιο 6% ημερησίως, από την ημέρα επίδοσης της αγωγής τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι την πλήρη εξόφληση .Μετά από 11χρόνια από το τραγικό συμβάν και 8 χρόνια από την αγωγή τα δυο νοσοκομεία ανέλαβαν την καταβολή της αποζημίωσης, χωρίς ακόμα να έχει δοθεί.

Στις 22 Απριλίου 2011 η 32 ετών τότε επίτοκος κάτοικος χωριού της Φλώρινας με δυο ακόμα παιδιά τότε 4 και 2,5 ετών, διανύοντας την 32η εβδομάδα της τρίτης κυήσεώς της είχε διαγνωστεί με επιπωματικό πλακούντα και είχε πρόωρες συσπάσεις. Στις 21:30 Μεγάλη Παρασκευή πήγε στο Μποδοσάκειο με πόνους και από κει την έδιωξαν κατακίτρινη  για το Μαμάτσειο γιατί δεν υπήρχε παιδίατρος. Λίγο μετά  τα μεσάνυχτα γέννησε .Ενημέρωσαν το σύζυγό της ότι θα γίνει αφαίρεση μήτρας .Κατέληξε στις 7 το πρωί.

Ζητήθηκε η απόρριψη της αγωγής από τα δυο νοσοκομεία που δεν έγινε δεκτή μετά από ορισμό πραγματογνώμονα Τα νοσοκομεία διατύπωσαν τη θέση ότι οι γιατροί λειτούργησαν με ενδεδειγμένο τρόπο. Το επιχείρημα για το διευθυντή γυναικολόγο του Μποδοσάκειου  ήταν η πιθανή άρνηση ιδιωτών να συνδράμουν στο περιστατικό και για το γυναικολόγο του Μαμάτσειου ότι εξελίχθηκε ένα περιστατικό αιφνιδίως σε βαρύ.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων  Δυτικής Μακεδονίας στις 20 Μαρτίου 2019 έκρινε ένοχους  τον  τότε Διευθυντή της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και τον Επιμελητή  Α της Μαιευτικής-Γυναικολογικής του Μαμάτσειου, διότι από αμέλειά τους επέφεραν το θάνατο της γυναίκας . Καταδικάστηκαν σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Ο πρώτος αν και γνώριζε  την  κατάσταση  της επιτόκου εξέτασε μόνο τους παλμούς του εμβρύου και την αρτηριακή  της πίεση και  αποφάσισε τη διακομιδή της στο Μαμάτσειο , επειδή δεν εφημέρευε  παιδίατρος με το αιτιολογικό ότι επίκειται τοκετός και το νεογνό έχρηζε παιδιατρικής φροντίδας. Ενημερώθηκε γυναικολόγος του Μαμάτσειου για το ιατρικό ιστορικό της επιτόκου. Στο Μαμάτσειο  έγινε καισαρική, γεννήθηκε αρτιμελές μωρό 2 κιλών  μέσα από μια λίμνη αίματος και διαπιστώθηκε μεγάλη αιμορραγία στον κοιλιακό χώρο της επιτόκου. Ο δεύτερος, ο Επιμελητής Α του Μαμάτσειου  έκανε συρραφή μήτρας και αργότερα υστερεκτομή .Μάλιστα ο πρώτος έδωσε τοκολυτική αγωγή που αντενδείκνυται σε ρήξη μήτρας και δεν προέβη σε καισαρική ζητώντας  συνδρομή ιδιώτη παιδιάτρου, ενώ ο δεύτερος δεν προέβη  άμεσα σε ολική υστερεκτομή για να ανατρέψει το αιμορραγικό σοκ αφήνοντας την 32 έγκυο να αιμορραγεί για  δυο ώρες.

Ο γυναικολόγος της επιτόκου ήταν άλλος γιατρός του Μποδοσάκειου, ο οποίος εκείνη την ημέρα έλειπε με άδεια. Ο θάνατος προήλθε από επιπωματικό πλακούντα, ρήξη μήτρας, αιμορραγία μετά από καισαρική, ολική υστερεκτομή, αιμορραγία στη ΜΑΦ του Μαμάτσειου .Σύμφωνα με την έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας και την τεχνική έκθεση διορισθείσας ιατροδικαστή  δεν διαγνώστηκε έγκαιρα η ρήξη μήτρας .Για τον διευθυντή του Μποδοσάκειου αναφέρει ότι δεν συνέδεσε την επίτοκο με καρδιοτοκογράφο, ούτε έκανε υπέρηχο, εξετάσεις αίματος και δεν προχώρησε σε καισαρική με συνδρομή ιδιώτη παιδιάτρου από την Πτολεμαΐδα. Για τον Επιμελητή Α του Μαμάτσιεου αναφέρει ότι έπρεπε να κάνει ολική άμεσα υστερεκτομή μιλώντας για τραγική καθυστέρηση, η οποία οδήγησε τη θανούσα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, όταν η ίδια ήταν αιμοδυναμικά ασταθής εδώ και ώρες. Στο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και οι δυο γιατροί δεν εκτίμησαν τον κίνδυνο που απειλούσε τη ζωή της επιτόκου και δεν προέβησαν στις ενδεδειγμένες ιατρικές ενέργειες. Αποτέλεσμα της άνω αμελούς συμπεριφοράς ήταν η επέκταση της αιμορραγίας από τη ρήξη  και εξ αυτής να υποστεί   καρδιακή ανακοπή.

Με χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση ανάλογων υποθέσεων ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, δήλωσε στο prlogos: «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση ιατρικής αμέλειας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια  έγκυος γυναίκα από την Φλώρινα  και να μείνουν τα τρία παιδιά και ο σύζυγος χωρίς μητέρα».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

https://www.prlogos.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1/